Krenuo je katarsko-turski brod s humanitarnom pomoći za Pojas Gaze

Iz Mersina u Turskoj krenuo je katarsko-turski brod sa 1.900 tona humanitarne pomoći u hrani za Palestince u Pojasu Gaze.

Očekuje se da će brod stići u egipatsku luku Al-Arish za otprilike dva dana (Anadolija)

Iz Mersina u Turskoj krenuo je katarsko-turski brod sa 1.900 tona humanitarne pomoći u hrani za Palestince u Pojasu Gaze.

Ovaj brod, prema riječima državne ministrice za međunarodnu saradnju u Ministarstvu vanjskih poslova Lolwah Alkhater, produžetak je dubokih strateških odnosa između ove dvije bratske zemlje i potvrda njihovog čvrstog stava i protivljenja nastavku rata u Pojasu Gaze, posebno invazije na Rafah, koja je rezultirala zaustavljanjem ulaska humanitarne pomoći u opkoljeni Pojas.

Prema novinskoj agenciji Qatar News Agency, katarski Fond za razvoj dao je 1.358 tona, a turski Odjel za suočavanje s katastrofama i vanrednim situacijama 550 tona pomoći koja dolazi ovim brodom.

Državna ministrica za međunarodnu saradnju u Ministarstvu vanjskih poslova Lolwah Alkhater prisustvovala je jučerašnjem ispraćaju broda u luci u Mersinu, gdje je u svom obraćanju rekla da ovaj brod „nosi više od 1.900 tona humanitarne pomoći našoj braći u Pojasu Gaze, koja se već sedam mjeseci bore sa strahotama ubijanja, prisilnog raseljavanja i glađu, ispisujući priče o postojanosti, žrtvi i iskupljenju, priče koje su inspirisale cijeli svijet, Istok i Zapad, i koje će prenositi generacija za generacijom“.

Kontinuirana saradnja

Istakla je da je ovaj brod posljednja karika u nizu čvrste i kontinuirane saradnje između Katara i Turske na svim poljima koja služe zajedničkim interesima i unapređenju sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta u regiji i svijetu.

Katarska ministrica je naglasila da Izrael nastavlja s okupacijom Gaze napadom na Rafah tokom posljednjih 48 sati, kada je zaustavljen ulazak humanitarne pomoći u Gazu.

Očekuje se da će brod stići u egipatsku luku Al-Arish, koja je najbliža Gazi, za otprilike dva dana, odakle će se kamionima prebaciti do graničnog prijelaza Rafah.

Od 7. oktobra Izrael vodi rat u Pojasu Gaze, koji je rezultirao s gotovo 113.000 mrtvih i ranjenih, većinom djece i žena, zatim oko 10.000 nestalih usred masovnih razaranja te glađu koja je odnijela živote djece i starijih osoba.

Izrael nastavlja rat uprkos izdavanju rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o hitnom prekidu borbe i uprkos zahtjevima Međunarodnog suda pravde za poduzimanje hitnih mjera za sprečavanje genocida i poboljšanje humanitarne situacije u Gazi.

Izvor: Agencije