Irak i Turska formiraju zajedničke komitete, između ostalog i za terorizam

Naglasili smo potrebu jačanja saradnje u oblastima sigurnosti, trgovine, energetike, vode, obrazovanja i svega što je u interesu dvije zemlje, rekao je irački ministar vanjskih poslova.

Sa sastanka iračke i turske delegacije u Bagdadu (Murat Gök / Anadolija)

Turska i Irak najavili su uspostavljanje zajedničkih stalnih komiteta koji će djelovati u oblastima borbe protiv terorizma, zatim trgovine, poljoprivrede, energetike, vode, zdravstva i transporta, nakon zajedničkog sigurnosnog samita održanog u četvrtak u iračkoj prijestolnici Bagdadu.

Sa iračke strane, na samitu su učestvovali ministri vanjskih poslova i odbrane, podsekretar Ministarstva nacionalne sigurnosti, šef Narodnih mobilizacijskih snaga, zamjenik direktora Obavještajne agencije i ministar unutrašnjih poslova vlade regije Kurdistana. Tursku su predstavljali ministar vanjskih poslova i odbrane, šef Obavještajne službe i zamjenik ministra unutrašnjih poslova.

Irački ministar vanjskih poslova Fuad Hussein je u objavi na platformi X rekao: “Na važnom sastanku u Bagdadu, razgovarali smo o širokom spektru bilateralnih i regionalnih pitanja i predstojećoj posjeti predsjednika Erdogana.”

“Naglasili smo potrebu jačanja saradnje u oblastima sigurnosti, trgovine, energetike, vode, obrazovanja i svega što je u interesu dvije zemlje”, dodao je.

Kako se navodi u zajedničkom završnom saopćenju, dvije strane razgovarale su o pripremama za predstojeću posjetu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Iraku “nakon mjeseca ramazana”. Također su naglasili da će biti uloženi svi napori da ova historijska posjeta bude uspješna, a izrazili su nadu da će ona biti i iskorak u bilateralnim odnosima.

Dvije strane su razgovarale i o zajedničkim stavovima koje će usvojiti, a vezano za regionalna dešavanja i različite izazove u bilateralnim oblastima.

Tokom sastanka je odlučeno da se intenzivira rad na memorandumu o razumijevanju kako bi se stvorio strukturalni okvir u različitim aspektima odnosa dvije zemlje, a time i uspostavili redovni mehanizmi komunikacije. Dvije strane su se dogovorile da će se pregovori održavati u kontinuitetu, bez prekida, a u okviru gore navedenih mehanizama.

Irački ministar vanjskih poslova Fuad Hussein (desno) tokom sastanka sa svojim turskim kolegom Hakanom Fidanom (Murat Gök / Anadolija)

U saopćenju se navodi da su dvije strane razmijenile mišljenja o izazovima u regionu, posebno o masakrima koji su okarakterisani kao genocid u Gazi, uz iskazivanje snažne volje za podrškom palestinskom pitanju.

Napetosti posljednjih godina

U završnom zajedničkom saopćenju, tursko ministarstvo vanjskih poslova je također pozdravilo odluku iračkog Vijeća za nacionalnu sigurnost da Kurdistansku radničku partiju (PKK), koju Turska klasificira kao terorističku organizaciju, stavi na listu zabranjenih organizacija u Iraku.

Dvije strane smatraju da ta organizacija predstavlja “sigurnosnu prijetnju” za obje zemlje, te da “njeno prisustvo na iračkoj teritoriji predstavlja kršenje iračkog ustava”.

Tokom sigurnosnog sastanka između Iraka i Turske u decembru 2023, Irak je po prvi put proglasio PKK “zajedničkom prijetnjom” i “zabranjenom organizacijom”.

Odnosi između Ankare i Bagdada posljednjih su godina su svjedočili napetostima, usred nekoliko spornih pitanja, posebno vode, energije i turskih vojnih operacija u sjevernom Iraku.

Irak optužuje Tursku da gradi brane koje uzrokuju pad nivoa rijeka Tigrisa i Eufrata u vrijeme kada zemlja pati od teške suše.

Izvoz nafte iz regije Kurdistan preko turske luke Ceyhan još je u zastoju, otkako je Turska zatvorila naftovod prije godinu dana, a nakon što joj je arbitražni sud u Ankari naložio da plati oko 1,5 milijardu dolara odštete Bagdadu za transport nafte iz regije Kurdistan bez odobrenja Iračke vlade.

Također, od 2019. Turska provodi niz prekograničnih vojnih operacija u sjevernom Iraku protiv Kurdistanske radničke partije, nazvane “Kandža”.

Izvor: Agencije