SAD ne mijenja nuklearni stav u odgovoru na Putinovu izjavu

Adrienne Watson, portparolka Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, navela je u saopćenju da je ‘ruska nuklearna retorika bila nepromišljena i neodgovorna tokom čitavog ovog sukoba.’

Američki zvaničnik, koji je zahtijevao da ostane anoniman, rekao je da Washington nije vidio nikakve naznake da se Rusija sprema da upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini poslije Putinovih komentara (Sputnik/Gavriil Grigorov/Reuters)

Sjedinjene Američke Države nisu promijenile svoj nuklearni stav kao rezultat novih prijetnji nuklearnim oružjem ruskog predsjednika Vladimira Putina, izjavio je američki zvaničnik za Reuters.

Putin je u intervjuu emitovanom u srijedu rekao da je Rusija spremna da upotrijebi nuklearno oružje ako je ugrožen njen suverenitet, navodeći da se nada da Sjedinjene Američke Države neće učiniti ništa da izazovu takav sukob.

Američki zvaničnik, koji je zahtijevao da ostane anoniman, također je rekao da Washington nije vidio nikakve naznake da se Rusija sprema da upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini poslije Putinovih komentara.

‘Putin se ponavlja’

On je rekao da se čini da Putin ponavlja rusku nuklearnu doktrinu da će upotrijebiti nuklearno oružje ako je ugrožen suverenitet Rusije.

“Nismo vidjeli nijedan razlog da prilagodimo sopstveni nuklearni stav, niti bilo kakve naznake da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini”, dodao je zvaničnik.

Adrienne Watson, portparolka Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, navela je u saopćenju da je “ruska nuklearna retorika bila nepromišljena i neodgovorna tokom čitavog ovog sukoba”.

“Rusija je ta koja je brutalno napala Ukrajinu bez provokacija ili opravdanja, a mi ćemo nastaviti da podržavamo Ukrajinu dok brani svoj narod i svoju suverenu teritoriju od ruske agresije.”

Putin je u intervjuu na ruskoj državnoj televiziji u srijedu, dva dana prije početka izbora, rekao da ne misli da je svijet na putu ka nuklearnom sukobu, ali da je njegov zemlja u punoj pripravnosti, podsjeća Tanjug.

Otkako je pokrenuo invaziju na Ukrajinu prije nešto više od dvije godine, Putin je često upozoravao na nuklearnu opciju u ratu, uključujući i tokom svog govora o stanju nacije prošlog mjeseca.

Izvor: Agencije