Navaljnijev bliski saradnik napadnut čekićem u Litvanijii

Većina iz političke grupe Navaljnog, Antikorupcijske fondacije, nakon bijega iz Rusije živi u Litvaniji, članici Evropske unije i NATO-a.

Leonid Volkov u društvu Julije Navaljne, supruge pokojnog Alekseja (EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ)

Dugogodišnji saradnik pokojnog ruskog opozicionog vođe Alekseja Navaljnog, Leonid Volkov napadnut je čekićem u litvanskom glavnom gradu Vilniusu, saopćila je glasnogovornica Navaljnog Kira Jarmiš.

“Volkov je napadnut ispred svoje kuće. Neko je razbio prozor automobila i poprskao ga suzavcem, nakon čega je napadač počeo udarati Leonida čekićem”, napisala je na društvenoj mreži X.

Objavila je i fotografije na kojima se vidi Volkov s modricom na čelu i krvavom nogom te automobil s oštećenim vratima i prozorom na vozačevoj strani.

Litvaski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis, čelnik vladajuće stranke Domovinska unija, nazvao je napad šokantnim. “Počinitelji će morati odgovarati za svoj zločin”, napisao je na X-u.

Litvanska policija rekla je da je prijavljen napad na muškarca ispred njegove kuće te da provodi istragu. Policija je ogradila borovu šumu u blizini Volkovljeve kuće u sjevernom predgrađu Vilniusa, a viđeni su i policajci kako je pretražuju u utorak kasno navečer.

Većina političke grupe Navaljnog, Antikorupcijske fondacije (FBK), u kojoj je i Volkov, nakon bijega iz Rusije živi u Litvaniji, članici Evropske unije i NATO-a.

Najžešći Putinov kritičar

Aleksej Navaljni (47) je umro 16. februara u kaznenoj koloniji sjeverno od Arktičkog kruga.

Prema vlastima, najžešći kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina onesvijestio se tokom obilaska zatvorskog dvorišta, a pokušaji reanimacije bili su neuspješni.

Njegova supruga i pristalice opozicionog političara za ubistvo optužuju rusku vlast.

Izvor: Agencije