Aleksej Navaljni sahranjen u Moskvi

Pravoslavni sveštenik održao je kratko opelo, dok su građani, kojima je bilo zabranjeno da uđu u crkvu i oproste se od Navaljnog, aplaudirali i uzvikivali njegovo ime.

Pristalice Navaljnog, rođaci i aktivisti za ljudska prava optužuju Putina da je naredio ubistvo opozicijskog čelnika (Stringer / Reuters) (Reuters)

Ruski opozicijski lider Aleksej Navaljni sahranjen je poslije kratkog opela u moskovskoj crkvi, a hiljade Rusa, koji su se okupili uprkos upozorenjima policije, uzvikivali su njegovo ime i poslali poruku da neće oprostiti vlastima zbog te smrti.

Na društvenim mrežama objavljene su fotografije tijela Navaljnog u otvorenom kovčegu, pored kojeg su bili njegovi roditelji.

Pravoslavni sveštenik održao je kratko opelo, dok su građani, kojima je bilo zabranjeno da uđu u crkvu i oproste se od Navaljnog, aplaudirali i uzvikivali njegovo ime, prenosi agencija FoNet, pozivajući se na Reuters.

Nakon što je kovčeg s tijelom iznesen iz crkve, okupljeni su uzvikivali: “Rusija će biti slobodna”, “Ne ratu”, “Rusija bez Putina”, “Nećemo zaboraviti” i “Putin je ubica”.

Pojačane mjere sigurnosti

Ranije su snage sigurnosti u glavnom gradu Rusije demonstrirale silu dok su se ožalošćeni okupili na sprovodu protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog, koji je prije dvije sedmice preminuo u zatvoru na Arktiku.

Metalne ograde postavljene su na širokom području uoči ceremonije u moskovskoj crkvi i na groblju, dok su deseci vozila hitne pomoći s uniformiranim osobljem zauzeli položaj od ranog jutra, prenosi Hina pisanje agencije dpa.

Policajci su provjeravali dokumente i lične stvari prolaznika, a usluga mobilnog interneta je, također, onemogućena na tom području.

Proteklih dana policija je uhapsila stotine ljudi koji su polagali cvijeće u spomen na Navaljnog na mjestima širom zemlje.

Pojačane mjere sigurnosti pokazale su da čak i nakon smrti Navaljni, glavni izazivač predsjednika Vladimira Putina posljednjih godina, izaziva zabrinutost vlasti.

Kremlj je saopćio da će sva neodobrena okupljanja u znak podrške preminulom ruskom opozicijskom čelniku predstavljati kršenje zakona.

U razgovoru s novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je dati bilo kakvu ocjenu Navaljnog kao političke ličnosti i rekao da nema šta reći njegovoj porodici.

“Samo podsjećamo da imamo zakon koji se mora poštovati. Svako neovlašteno okupljanje bit će kršenje zakona, a oni koji u njemu sudjeluju snosit će odgovornost – opet, u skladu s važećim zakonom”, rekao je Peskov.

Kritičar Putina

Navaljnijeve pristalice, rođaci i aktivisti za ljudska prava optužuju Putina da je naredio ubistvo opozicijskog čelnika.

Kremlj je negirao umiješanost države u njegovu smrt. U smrtovnici – prema izjavama saradnika – navedeno je da je umro prirodnom smrću.

Navaljni, bivši advokat, bio je najodlučniji kritičar Putina otkako je ruski čelnik došao na vlast krajem 1999. godine, organizirajući ulične proteste i objavljujući istraživanja o navodnoj korupciji pripadnika vladajuće elite.

Ali zbog niza krivičnih prijava za prevaru i ekstremizam – za koje je Navaljni rekao da su politički motivirani – dobio je zatvorske kazne više od 30 godina, a većina njegovih pristalica je pobjegla iz zemlje ili je u zatvoru.

Navaljni je odlučio vratiti se u Rusiju iz Njemačke 2021. nakon što je liječen od, kako su zapadni liječnici rekli, trovanja nervnim agensom, no odmah je priveden.

Putin, koji kontrolira sve poluge države i za kojeg se očekuje da će za dvije sedmice biti reizabran za još jedan šestogodišnji mandat, još nije komentirao smrt Navaljnog i godinama ga je izbjegavao spomenuti imenom.

Premda je Navaljni dobro poznat Zapadu, ruska državna televizija ga, također, godinama nije spominjala, a kada jeste bilo je to kratko i u negativnom svjetlu.

Izvor: Agencije