Pevčih: Navaljni trebao biti razmijenjen prije smrti

Saradnica ruskog opozicionara Marija Pevčih rekla je kako je Navaljni trebao biti oslobođen u razmjeni za jednog Rusa zatvorenog u Njemačkoj.

Tijelo Alekseja Navaljnog, koje su njegovi rođaci tražili od vlasti Rusije više od sedmicu dana, predato je njegovoj majci u subotu (Reuters/ Nacho Doce)

Tim Alekseja Navaljnog, opozicionog aktiviste koji je umro u zatvoru 16. februara, saopćio je danas kako je dogovor o razmjeni zatvorenika sa ruskim vlastima bio “u završnoj fazi” i da je Navaljni trebao biti pušten iz zatvora, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Saradnica ruskog opozicionara Marija Pevčih rekla je kako je Navaljni trebao biti oslobođen u razmjeni za jednog Rusa zatvorenog u Njemačkoj, a uz lidera ruske opozicije bi bila puštena i “dvojica američkih državljana”.

“Dobila sam potvrdu da su pregovori u toku i da su u završnoj fazi”, rekla je ona, tvrdeći kako je Navaljni “trebao biti pušten u narednim danima”, te kako je njen tim dvije godine radio da “po svaku cijenu izvuče” Navaljnog iz zatvora.

Washington i Berlin su bili u toku sa tim, dodala je Pevčih, ne precizirajući tačnu ulogu vlada tih država u pregovorima. Poslije nekoliko mjeseci bez napretka, dogovor je “ponovo bio na stolu u decembru” 2023. godine, rekla je u videoporuci.

Novinar i marinac u ruskim zatvorima

Prema njenim riječima, u razmjenu zatvorenika trebao je biti uključen i Vadim Krasikov, ruski državljanin osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva bivšeg čečenskog separatiste 2019. godine, u jednom berlinskom parku.

Glasnogovornica njemačke Vlade odbila je komentirati saopćenje tima Navaljnog.

Rusija u pritvoru drži više američkih državljana, uključujući novinara Evana Gershkovicha, zatvorenog od marta 2023. zbog špijunaže, i bivšeg marinca Paula Whelana.

Navaljni je bio u zatvoru od januara 2021. godine kada se vratio u Moskvu, pošto se u Njemačkoj oporavio od trovanja nervnim agensima za koje je okrivio Kremlj. Nakon hapšenja je osuđen na tri zatvorske kazne, po više tužbi, koje je sve odbacio kao političke.

Tim Navaljnog saopćio je ranije da je opozicioni aktivista – “ubijen”. Tijelo Alekseja Navaljnog, koje su njegovi rođaci tražili od vlasti Rusije više od sedmicu dana, predato je njegovoj majci u subotu.

Izvor: Agencije