Evropska unija traži pristup rudnim rezervama na Grenlandu

Grenland ima neke od najvećih svjetskih rezervi rijetkih minerala koji se koriste za proizvodnju mobilnih telefona i značajni su za prelazak na ekonomiju sa niskom emisijom ugljika.

Radnik rudarske firme provjerava kamenje nakon eksplozije na mjestu istraživanja nalazišta anortozita na Grenlandu 11. septembra 2021. (REUTERS/Hannibal Hanschke)

Evropska unija će u petak otvoriti svoju kancelariju na Grenlandu u okviru nastojanja da dobije pristup rudnim rezervama kritičnih sirovina potrebnih za prelazak na energiju sa niskim sadržajem ugljika, izjavio je Tomas Baert, savjetnik za trgovinska pitanja predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Kancelarija će biti otvorena tokom zvanične posjete von der Leyen i premijerke Danske Mette Frederiksen.

“Želimo dodatno povećati našu saradnju u domenu eksploatacije kritičnih sirovina”, rekao je na konferenciji za novinare Baert.

Zvanična posjeta von der Leyen i Frederiksen u četvrtak i petak obuhvatit će Farske otoke i Grenland. Ove dvije konstitutivne, samoupravne teritorije Danskog Kraljevstva, strateški su pozicionirane u Atlantskom okeanu i nisu dio EU-a, ali su samoupravne teritorije koje pripadaju Danskoj koja jeste članica Unije.

Trumpov pokušaj kupovine

Grenland ima neke od najvećih svjetskih rezervi rijetkih minerala koji se koriste za proizvodnju mobilnih telefona i značajni su za prelazak na ekonomiju sa niskom emisijom ugljika. Farski otoci raspolažu sa bogatim lovištima ribe i na njima je Danska postavila svoje radarske centre.

Evropska unija, kojoj nedostaje pristup rudnicima i kapaciteti za preradu sirovina, nastoji smanjiti svoju zavisnost od Kine koja dominira proizvodnjom rijetkih, kritičnih minerala.

Sjedinjene Američke Države su otvorile 2020. godine konzulat u glavnom gradu Grenlanda Nuuku, godinu dana nakon što je bivši predsjednik Donald Trump ponudio da kupi taj otok, u okviru nastojanja zvaničnog Washingtona da proširi svoje diplomatsko i komercijalno prisustvo na Grenlandu i na Arktiku.

Izvor: Agencije