Gidsel najbolji rukometaš svijeta, Reistad rukometašica u 2023. godini

IHF je proglasio najbolje pojedince za prethodnu godinu, a titulu najboljih ponijeli su Danac Gidsel i Norvežanka Reistad.

Gidsel je bio najbolji strijelac SP-a 2023. godine na kojem je odveo Dansku do zlata (EPA-EFE/FABIAN BIMMER)

Desni bek Mathias Gidsel, svjetski prvak s Danskom, izabran je za najboljeg rukometaša svijeta za 2023. godinu, a Norvežanka Henny Reistad koja je osvojila dvije trećine glasova, za najbolju rukometašicu svijeta, objavio je Međunarodni rukometni savez (IHF), prenosi Hina.

Gidsel (25), izabran je za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva 2023. na kojem su slavili Danci koji su u finalu pobijedili Francusku (34:29).

Bio je i najbolji strijelac takmičenja, a te je godine s Berlinom osvojio Evropsku ligu, drugo po jačini kontinentalno klupsko takmičenje.

Gidsel, kojem je ovo prva titula najboljeg rukometaša svijeta, nasljeđuje svog sunarodnjaka Niklasa Landina, izabranog za najboljeg igrača svijeta 2021. (titula nije dodijeljena za 2022. godinu).

Norvežanka Reistad izabrana je za najbolju igračicu svijeta 2023. (EPA-EFE/Zsolt Czegledi)

Reistad najbolja rukometašica

Kod žena, Norvežanka Reistad izabrana je za najbolju igračicu svijeta 2023. nakon što se s Norveškom plasirala u finale Svjetskog prvenstva u kojem je poražena od Francuske 28:31.

Lena Grandveau, 21-godišnja francuska reprezentativka, članica Nantesa, proglašena je najboljom mladom igračicom, a u tom je finalu zabila zadnja četiri pogotka za Francusku.

U muškoj konkurenciji, titulu najboljeg mladog rukometaša u 2023. godine dobio je centarhalf njemačkog Kiela 21-godišnji Elias Ellefsen a Skipagotu s Farskih otoka.

Izvor: Agencije