Požar zahvatio znamenitu Staru berzu u Kopenhagenu, srušio se toranj

Historijska zgrada, čiji je toranj oblikovan kao isprepleteni repovi četiri zmaja, bila je u fazi renoviranja kad je izbio požar.

Policija u Kopenhagenu pozvala je ljude da izbjegavaju vožnju u užem dijelu grada (EPA-EFE/Emil Helms)

Požar je u utorak pogodio Staru berzu (Børsen) u Kopenhagenu, jednu od najpoznatijih zgrada danske prijestolnice, zahvativši njezin toranj koji se srušio na krov u prizoru koji podsjeća na požar u pariškoj katedrali Notre-Dame 2019, javlja Reuters, prenosi Hina.

Za sada nema izvještaja o povrijeđenima, rekla je policija.

Na videosnimci s mjesta događaja vidi se kako ljudi odnose velike slike iz zgrade kako bi spasili historijske artefakte od plamena.

“Užasni prizori Berze. Tako tužno. Kultna zgrada koja svima nama puno znači… Naš Notre-Dame”, napisao je ministar odbrane Troels Lund Poulsen na X-u.

Historijska zgrada, čiji je toranj oblikovan kao isprepleteni repovi četiri zmaja, bila je u fazi renoviranja kad je izbio požar.

Skele oko zgrade otežavaju vatrogascima da se probiju do požara, a bakreni krov čuva toplinu, rekli su vatrogasci u Kopenhagenu.

Historijska zgrada, čiji je toranj oblikovan kao isprepleteni repovi četiri zmaja, bila je u fazi renoviranja kad je izbio požar (EPA-EFE/Emil Helms)

Obližnje ministarstvo finansija evakuirano je zbog požara, rekla je policija.

U zgradi u nizozemskom renesansnom stilu više nije danska berza, već služi kao sjedište Danske privredne komore.

“Dočekuje nas užasan prizor. Berza gori”, napisala je Privredna komora na X-u.

Još se ne zna šta je uzrokovalo požar.

Policija u Kopenhagenu pozvala je ljude da izbjegavaju vožnju u užem dijelu grada.

Danska privredna komora, u čijem je vlasništvu zgrada od 1857, radila je na njezinoj obnovi u stilu danskog kralja Christiana IV., koji je dao izgraditi zgradu u 17. stoljeću.

“Četiri stotine godina danske kulturne baštine u plamenu”, napisao je ministar kulture Jakob Engel-Schmidt na X-u.

Izvor: Agencije