Biden i Trump osigurali nominacije, prva repriza izbora u 70 godina

I Biden i Trump već su se okrenuli prema predsjedničkim izborima 5. novembra.

Biden se na demokratskim predizborima suočio tek sa simboličnom opozicijom (REUTERS/Evelyn Hockstein/File Photo)

Američki predsjednik Joe Biden i bivši predsjednik Donald Trump u utorak su osigurali nominacije svojih stranaka, što znači da će se održati prva repriza predsjedničkih izbora u SAD-u u gotovo 70 godina.

Bidenu je za osvajanje nominacije bilo potrebno 1.968 delegata, a istraživanje Edison Researcha pokazalo je da je taj broj prešao u utorak navečer, dok pristižu rezultati predizbora u Georgiji nakon kojih se očekuju još i oni iz Mississippija, države Washington, Sjevernomarijanskih otoka te demokrata koji žive u inostranstvu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Nekoliko sati kasnije, Trump je osvojio 1.215 delegata potrebnih za osiguranje republikanske predsjedničke nominacije dok su se održavali predizbori u četiri države, uključujući Georgiju, gdje se Trump suočava s optužnicom za pokušaj poništavanja rezultata na izborima 2020. godine.

U utorak je u pitanju bio 161 delegat u Georgiji, Havajima, Mississipiju i državi Washington.

Rezultat je u osnovi unaprijed bio poznat, budući da je zadnja Trumpova suparnica za republikansku nominaciju, bivša ambasadorica u UN-u Nikki Haley odustala od kampanje kada je Trump prošle sedmice, u Super utorak, osvojio većinu na predizborima u 14 od 15 država.

Simbolična opozicija

Biden se, u međuvremenu, na demokratskim predizborima suočio tek sa simboličnom opozicijom, premda su liberalni aktivisti, ljutiti zbog njegove podrške ratu Izraela u Gazi, uvjerili određeni broj demokrata da iz protesta glasaju “suzdržano”.

Biden je objavio saopćenje nakon što je osvojio demokratsku nominaciju, ciljajući na ono što je nazvao Trumpovom “kampanjom ogorčenosti, osvete i odmazde koja prijeti samoj ideji Amerike”.

“Glasači sada mogu birati budućnost ove zemlje. Hoćemo li ustati i braniti našu demokratiju ili dopustiti drugima da je ruše? Hoćemo li vratiti pravo na izbor i zaštititi naše slobode ili dopustiti ekstremistima da ih oduzmu?”, poručio je.

U videu objavljenom na društvenim mrežama, Trump je rekao da nema vremena za slavlje, te se umjesto toga fokusirao na pobjedu nad Bidenom, kojeg je nazvao “najgorim” predsjednikom u američkoj historiji.

“Radit ćemo, dušo, raditi. Zatvorit ćemo svoje granice. Napravit ćemo stvari kakve niko prije nije vidio. I učinit ćemo da ekonomija naše zemlje bude najbolja na svijetu”, rekao je Trump.

I Biden i Trump već su se okrenuli prema predsjedničkim izborima 5. novembra te su u subotu održali suparničke skupove u Georgiji.

‘Opasnost za američku demokratiju’

Sedamdesetsedmogodišnji Trump na skupu u gradu Romeu ponovio je svoje tvrdnje da su izbori 2020. bili “prevara” te je optužio tužiteljicu okruga Fulton Fani Willis da ga progoni iz političkih razloga. Napao je i Bidena jer nije suzbio priliv migranata preko južne granice SAD-a, a što je pitanje na koje se planira usredotočiti u kampanji, baš kao i 2020.

Osamdesetjednogodišnji Biden na skupu u Atlanti ponovio je da Trump predstavlja opasnost za američku demokratiju te je kritizirao zaoštrenu retoriku bivšega predsjednika o migrantima.

Zadnji put se repriza na izborima održala 1956. godine kada je tadašnji predsjednik, republikanac Dwight Eisenhower drugi put na izborima pobijedio bivšega guvernera Illinoisa, demokratu Adlaia Stevensona.

Ove su godine glasači pokazali slabo zanimanje za ponavljanje borbe za predsjedničku dužnost iz 2020. godine. Prema anketi Reuters/Ipsosa i Biden i Trump su nepopularni kod većine glasača.

Izvor: Agencije