‘Zapaljivo i pogrešno’: Biden izazvao bijes nazivajući migrante ‘ilegalnima’

Biden je upotrijebio izraz koji je izazvao podjele o njegovom govoru o stanju nacije.

Tokom svog govora o stanju nacije, predsjednik SAD-a Joe Biden pozvao je Kongres da usvoji zakon koji je na čekanju a kojim bi se nametnula stroga ograničenja za azilante na američko-meksičkoj granici (Kevin Lamarque/Reuters)

Zagovornici ljudskih prava kritizirali su predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena jer je imigranta bez dokumenata nazvao “ilegalnim” tokom njegovog govora o stanju nacije, optužujući ga da ponavlja dehumanizirajuću retoriku svog prethodnika Donalda Trumpa.

Tokom govora u četvrtak na američkom Capitolu, republikanci su Bidena vrijeđali zbog ubistva Laken Riley, 22-godišnjakinje koju je navodno ubio migrant bez dokumenata.

Njena smrt postala je poklič konzervativaca. “Laken Riley, nedužna mlada žena koju je ubio ilegalac. Tačno, ali koliko hiljada ljudi ubijaju ‘legalni’? Njenim roditeljima kažem, srce mi je uz vas”, rekao je Biden.

Zagovornici prava i progresivni zastupnici dugo su osuđivali korištenje pojma “ilegalan” za ljudska bića koja nemaju migracijski status u SAD-u ili koja prelaze granicu bez dozvola u potrazi za azilom.

“Podsjećamo predsjednika Bidena da nijedno ljudsko biće nije ilegalno, a opasna retorika neizbježno dovodi do više nasilja nad našom zajednicom”, rekao je Faisal Al-Juburi, glavni službenik za vanjske poslove u RAICES-u, grupi za podršku i ljudska prava migranata u Teksasu.

Članovi Bidenove Demokratske stranke također su osudili predsjednikov komentar.

“Da budem jasna: nijedno ljudsko biće nije ilegalno”, napisala je kongresnica Ilhan Omar u široko dijeljenoj objavi na platformi X.

Joaquin Castro, demokratski kongresmen iz Teksasa, rekao je da je, iako je Bidenovo obraćanje imalo “mnogo dobrog”, “njegova retorika o migrantima bila je zapaljiva i pogrešna”.

“Retorika koju je predsjednik Biden večeras koristio bila je opasno bliska jeziku Donalda Trumpa koji stavlja metu na leđa Latinoamerikanaca posvuda”, napisao je Castro na društvenim mrežama.

“Demokrati se ne bi trebali ugledati na MAGA ekstremizam”, dodao je, misleći na Trumpov pokret Make America Great Again.

Antimigrantska politika

Bivši republikanski predsjednik, i vjerovatni kandidat GOP-a 2024, provodio je nepokolebljivu antimigracijsku politiku tokom svog mandata u Bijeloj kući, uključujući ograničenja mogućnosti tražitelja azila da traže zaštitu u SAD-u.

Trump također nastavlja redovno koristiti antimigrantsku retoriku dok vodi kampanju za drugi mandat u Bijeloj kući. Očekuje se da će se ponovno sučeliti s Bidenom na izborima u novembru.

U videu objavljenom na njegovoj platformi Truth Social prije govora o stanju nacije, Trump je napao migrante i tražitelje azila koji traže zaštitu u SAD-u kao “ilegalne vanzemaljske kriminalce” i obećao da će nadzirati “najveću domaću operaciju deportacije u američkoj historije” ako bude ponovno izabran.

Prošle godine zabilježeni su novi rekordi u neregularnim prelascima granice u SAD-u. U 2023, na primjer, američka carina i zaštita granica dokumentirala je 1.475.669 “susreta” s migrantima i tražiteljima azila koji su neregularno stigli preko južne granice s Meksikom. Samo u decembru bilo je 301.983 “susreta”.

To je zauzvrat povećalo politički pritisak na Bidenovu administraciju da djeluje, a republikanci i neki demokrati kritiziraju predsjednika jer nije uspio smanjiti brojke. Posmatrači kažu da Trump i njegovi saveznici pokušavaju situaciju pretvoriti u pobjedničko izborno pitanje za Republikansku stranku.

U tom kontekstu, sam Biden je nagovarao Kongres da usvoji zakon o potrošnji koji bi pooštrio sigurnost granica i stvorio nova ograničenja za zahtjeve za azil. Demokrati su optužili republikance za odugovlačenje zakona u pokušaju da pomognu Trumpu u njegovoj kampanji za reizbor.

Poziv na djelovanje

Tokom svog govora o stanju nacije u četvrtak navečer, Biden je rekao da će prijedlog zakona omogućiti Washingtonu da zaposli više graničnih službenika i dati mu ovlasti da “privremeno zatvori granicu kada je broj migranata na granici ogroman”.

“Moji prijatelji republikanci, dugujete američkom narodu da se ovaj zakon završi. Moramo djelovati”, rekao je. “Možemo se svađati oko granice ili je možemo popraviti. Spreman sam to popraviti. Odmah mi pošaljite granični račun!”

Al-Juburi iz RAICES-a, grupe za prava useljenika u Teksasu, rekao je da je Biden “prigrlio najteži niz reformi granične sigurnosti koje smo ikada vidjeli u ovoj zemlji, formalno usvojivši radikalniji stav protiv migranata” u svom govoru.

“Podlegao je pritiscima političke klime koja je sve više neprijateljska prema migrantima, izbjeglicama i ljudima i porodicama koji traže azil.”

Nacionalni centar za migracijsko pravo također je rekao da je Biden “propustio priliku da se razlikuje” od Trumpa po pitanju migracije.

“Umjesto toga, udvostručio je propali senatski zakon o granici i ponovio dehumanizirajuću republikansku retoriku o migrantima”, objavila je grupa na društvenim mrežama, referirajući se na govor o stanju nacije.

“Pozivamo predsjednika da učini bolje.”

Izvor: Al Jazeera