Biden predstavio predizborni budžet

Bidenov budžet za fiskalnu godinu 2025, koja počinje u oktobru, uključuje podizanje stope poreza na dobit preduzećima s 21 na 28 posto.

Budžet je objavljen nekoliko dana nakon Bidenovog govora o stanju nacije u kojem je kritizirao politiku Trumpa, očekivanog republikanskog protukandidata na izborima u novembru (CJ Gunther / EPA-EFE)

Američki predsjednik Joe Biden skicirao je svoju političku viziju za mogući drugi četverogodišnji mandat, predloživši budžet za izbornu godinu od 7,3 triliona [7,3 hiljade milijardi] dolara čiji je cilj uvjeriti skeptične Amerikance da može voditi ekonomiju bolje od Donalda Trumpa.

Biden želi povećati poreze korporacijama i bogatima kako bi smanjio deficit i finansirao nove programe koji bi onima koji zarađuju manje trebali pomoći da se nose s visokim troškovima stanovanja i troškovima za djecu. Malo je vjerovatno da će Kongres usvojiti predložene mjere, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Bidenov budžet za fiskalnu godinu 2025, koja počinje u oktobru, uključuje podizanje stope poreza na dobit preduzećima s 21 na 28 posto, što bi one s bogatstvom od 100 miliona dolara i više prisililo da plate najmanje 25 posto svog prihoda i Bidenu omogućilo da pregovara o smanjenju troškova lijekova.

‘Nepromišljeno trošenje’

U međuvremenu, vlada bi vratila porezne olakšice za djecu za osobe s niskim i srednjim primanjima, finansirala programe skrbi o djeci, usmjerila 258 milijardi dolara u izgradnju domova, osigurala 12 sedmica plaćenog porodičnog dopusta za radnike i potrošila milijarde na provođenje zakona.

Predsjednik Zastupničkog doma, koji kontroliraju republikanci Mike Johnson brzo je odbacio prijedlog, rekavši da on odražava “nezasitan apetit za nepromišljenim trošenjem” i “nepoštivanje fiskalne odgovornosti”.

Budžet je objavljen nekoliko dana nakon Bidenovog govora o stanju nacije u kojem je kritizirao politiku Trumpa, očekivanog republikanskog protukandidata na izborima u novembru.

Četrdeset posto Amerikanaca smatra da bi Trump bolje upravljao ekonomijom, u poređenju s 31 posto onih koji su odabrali Bidena i 28 posto ispitanika koji ili nisu znali ili su odbili odgovoriti, pokazala je januarska anketa Reutersa i Ipsosa.

Trump, čije je glavno zakonodavno postignuće kao predsjednika bilo veliko smanjenje poreza 2017. godine, želi značajno povećati carine na uvezenu stranu robu i ublažiti zakonska ograničenja za proizvođače energije.

Izvor: Agencije