Zaharova: Papina izjava o bijeloj zastavi u vezi s Ukrajinom usmjerena na Zapad

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova navodi da svi trenutno razumiju da je situacija u Ukrajini u ćorsokaku.

"Papa traži od Zapada da ostavi po strani svoje ambicije i prizna da je pogriješio“, rekla je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova (EPA-EFE/Maxim Shipenkov)

Rusija je saopštila da je komentar poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje o tome da “imati hrabrosti podići bijelu zastavu“ u vezi s Ukrajinom upućen naročito Zapadu, a ne Kijevu, javlja Anadolija.

“Kako ja to vidim, papa traži od Zapada da ostavi po strani svoje ambicije i prizna da je pogriješio“, rekla je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova za italijansku državnu novinsku agenciju ANSA.

Navodeći da Rusija “nikada nije blokirala pregovore“ za mir u Ukrajini, Zaharova je rekla da svi trenutno razumiju da je situacija u toj zemlji u ćorsokaku.

Dodala je da zbog toga “mnoge diplomate i zemlje pozivaju na pregovore“.

Ukrajina kritikovala izjavu pape Franje

Papa Franjo rekao je u intervjuu za švicarski javni servis da vjeruje da je “najjači“ u pogledu situacije u Ukrajini onaj koji ima “hrabrosti da podigne bijelu zastavu i pregovara“.

Ukrajina je kritikovala izjavu pape Franje, a ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba definisao je kao “najjačeg“ onoga koji “stoji na strani dobra umjesto da ih pokušava postaviti na istu osnovu i nazvati to pregovorima“.

“Naša zastava je žuto-plava. Ovo je zastava uz koju živimo, umiremo i pobjeđujemo. Nikada nećemo podizati nijednu drugu zastavu“, dodao je Kuleba.

Izvor: Agencije