Šef NATO-a se ne slaže s papom: Kijevu je potrebna vojna pomoć

Papa Franjo ne poziva Ukrajinu da se preda, već na prekid vatre i hrabrost u pregovorima, izjavio je ranije Matteo Bruni, direktor vatikanskog ureda za medije.

'Ako želimo ispregovarano, dugotrajno mirovno rješenje, način da ga postignemo je pružanjem vojne podrške Ukrajini', poručio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg (Oliver Matthys / EPA-EFE)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da se ne slaže s izjavama pape Franje da Ukrajini treba “hrabrost bijele zastave” i da bi trebala pregovarati o okončanju rata prouzrokovanog ruskom invazijom, već da je Kijevu potrebna vojna pomoć.

“Ako želimo ispregovarano, dugotrajno mirovno rješenje, način da ga postignemo je pružanjem vojne podrške Ukrajini”, poručio je Stoltenberg, komentirajući papine izjave iz intervjua čiji je dio objavljen tokom vikenda, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

On je kazao da kada strani u sukobu ne ide dobro, “treba imati hrabrosti pregovarati”.

Stoltenberg je u intervjuu za Reuters u sjedištu NATO-a u Briselu dodao da je ono “što se događa za pregovaračkim stolom neraskidivo povezano sa snagom na ratištu”.

Na pitanje znači li njegova reakcija da sada nije vrijeme za govor o bijeloj zastavi, Stoltenberg je rekao: “Nije vrijeme za govor o predaji Ukrajinaca. To će biti tragedija za Ukrajince. To će također biti opasno za sve nas”.

Oglsio se Vatikan

Papa Franjo je rekao da je Ukrajina trebala imati ono što je nazvao “hrabrošću bijele zastave” te ispregovarati kraj rata s Rusijom.

U razgovoru za švicarsku televiziju RSI, Franjo je rekao šta misli o onima koji kažu da bi Ukrajina trebala odustati jer nije uspjela odbiti ruske snage i drugima koji smatraju da bi se time dao legitimitet jačoj strani. Novinar je u svome pitanju upotrijebio termin “bijela zastava”.

“Papa ne poziva Ukrajinu da se preda, već na prekid vatre i hrabrost u pregovorima”, izjavio je ranije Matteo Bruni, direktor vatikanskog ureda za medije.

“Papa koristi izraz bijela zastava i uzvraća na dojam koji je sugerirao voditelj intervjua, kako bi ukazao na prekid neprijateljstava i primirje postignuto hrabrošću u pregovorima”, dodao je Brunirat u ukraji

Izvor: Agencije