Macron ponovo otkazao najavljenu posjetu Ukrajini

Macron je prvobitno rekao da planira otići u posjetu Ukrajini u februaru kako bi potpisao bilateralni sigurnosni sporazum s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Macron je posljednjih sedmica zauzeo oštriji stav prema Rusiji optužujući je da je agresivna prema Francuskoj i Evropi (EPA-EFE/YOAN VALAT/POOL)

Posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Ukrajini trebala bi se održati sljedećih sedmica, saopćilo je francusko predsjedništvo, čime je ponovno odgođena planirana posjeta šefa države toj zemlji, prenosi Hina.

Macron je prvobitno rekao da planira otići u posjetu Ukrajini u februaru kako bi potpisao bilateralni sigurnosni sporazum s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

To je odgođeno jer je Zelenski na kraju došao u Pariz na potpisivanje sporazuma.

Diplomati su rekli da je drugi datum bio planiran za početak marta prije nego što je odgođen za kasnije.

“Dvojica šefova država složili su se da će ostati u bliskom kontaktu, posebno u vezi s predsjednikovom posjetom Ukrajini koja bi se trebala dogoditi sljedećih sedmica”, saopćilo je u nedjelju francusko predsjedništvo nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika.

Poziv na solidarnost

Do odgode je došlo samo nekoliko dana nakon što je ruski projektil pao petstotinjak metara od ukrajinskog predsjednika i premijera Grčke koji je bio u posjeti u gradu Odesi na Crnom moru. Macron je također trebao posjetiti Odesu.

Macron je posljednjih sedmica zauzeo oštriji stav prema Rusiji optužujući je da je agresivna prema Francuskoj i Evropi.

Pozvao je evropske saveznike da hitno učine više kako bi pomogli Ukrajini i suočio se s reakcijom mnogih zapadnih saveznika nakon što je rekao da ne treba isključiti ideju o slanju zapadnih trupa u Ukrajinu.

Dva diplomatska izvora rekla su da francusko predsjedništvo razmatra hoće li proširiti putovanje u Ukrajinu i na druge zapadne šefove država koji bi se pridružili Macronu,  umjesto bilateralnog putovanja, kako bi saveznici pokazali jedinstvo i solidarnost s Ukrajinom.

Izvor: Agencije