Macron za evropske mjere podrške poljoprivrednicima

Macron je pozvao na uspostavljanje tijela za sanitetsku i poljoprivrednu kontrolu koje će provjeravati da li se evropski propisi svuda primjenjuju na isti način sa homogenim kontrolama.

Vodeći francuski poljoprivredni sindikat optužuje EU da je 'gluh' naspram očekivanja i zahtjeva poljoprivrednika (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražio je niz evropskih mjera za pomoć poljoprivrednicima koji demonstriraju u velikom broju država članica Evropske unije.

Macron traži “opipljiva” pojednostavljenja Zajedničke poljoprivredne politike (CAP), te uspostavljanje specijalnog sanitarnog tijela koje će osigurati da se izbjegne “nelojalna konkurencija” između zemalja članica Unije, javlja AFP.

“Treba voditi evropsku borbu. Treba nam jača i konkretnija Evropa da se zaštiti prihod naših poljoprivrednika i drastično smanjenje papirologije i složenosti”, rekao je Macron.

Homogene kontrole propisa

Poručio je da Evropa nije gluha i pristao da jeste suočena s ogromnim izazovom, ali i rekao da postoje sredstva da se sa tim izazovom nosi, u osvrtu na pritužbu glavnog francuskog poljoprivrednog sindikata FNSEA, koji optužuje EU da je “gluh” naspram očekivanja i zahtjeva poljoprivrednika.

Macron je pozvao da se uspostavi evropsko tijelo za sanitetsku i poljoprivrednu kontrolu koje će provjeravati da li se “evropski propisi” svuda primjenjuju na isti način sa “homogenim kontrolama”.

Treba se osigurati da na evropskom nivou nema zaobilaženja propisa, rekao je Macron.

Izvor: Agencije