Britanska princeza od Walesa izvinila se zbog uređene fotografije

Nekoliko sati nakon što je fotografiju objavila Kensingtonska palača, velike foto agencije izdale su saopćenje o povlačenju fotografije, izražavajući zabrinutost da je bila montirana.

Na slici je Kate (42) koja pozira sa svoje troje djece u Windsoru gdje porodica živi (AP)

Kate, princeza od Walesa, izvinila se i prihvatila odgovornost za grešku u uređivanju koja je dovela do povlačenja službene fotografije nje i njezino troje djece od strane međunarodnih foto agencija, prenosi The Guardian.

U postu objavljenom na društvenim mrežama princa i princeze od Walesa, Kate je napisala:

“Kao i mnogi amaterski fotografi, povremeno eksperimentiram s montažom. Želim se izvinuti zbog bilo kakve zabune koju je izazvala porodična fotografija koju smo jučer podijelili. Nadam se da su svi koji slave imali sretan Majčin dan.”

Fotografija, objavljena u nedjelju povodom obilježavanja Majčinog dana u Velikoj Britaniji, bila je prva službena slika Kate otkako je bila podvrgnuta operaciji abdomena u januaru.

Na slici je Kate (42) koja pozira sa svoje troje djece u Windsoru gdje porodica živi. Kensingtonska palača rekla je da je fotografiju prošle sedmice snimio njezin suprug, prijestolonasljednik princ William.

CNN je identificirao najmanje dva područja koja pokazuju neke dokaze potencijalne manipulacije, uključujući manžetu rukava princeze Charlotte i patentni zatvarač na lijevoj strani jakne princeze od Walesa.

Ali nekoliko sati nakon što je fotografiju objavila Kensingtonska palača, velike foto agencije izdale su saopćenje o povlačenju fotografije, izražavajući zabrinutost da je bila montirana.

Associated Press primijetio je da se “pri pažljivijem posmatranju čini da je izvor manipulirao fotografijom”.

Agencija France-Presse rekla je da je povukla fotografiju zbog intervencije na fotografiji.

Izmanipulirana fotografija

U bilješci klijentima agencija je napisala: “Fotografija princeze od Walesa i njene djece koju je danas izdala Kensingtonska palača bila je izmijenjena i stoga je povučena iz sistema AFP-a.”

Reuters i AP također su ukazali na rukav Kateine kćeri Charlotte kao područje na kojem se vidi da je fotografija „promijenjena“.

Reuters je naveo da rukav nije pravilno poravnat, sugerirajući da je slika uređivana. Rečeno je da agencija nije mogla odmah utvrditi kako, zašto ili ko je napravio preuređenje fotografje.

AP je također ukazao na “nedosljednost u poravnanju” kćerkine ruke, rekavši da je fotografija manipulirana “na način koji ne zadovoljava AP-ove standarde za fotografije”.

Većina fotoagencija i novinskih organizacija ima stroga pravila protiv objavljivanja slika koje su pretjerano uređivane ili manipulirane. Reuters, na primjer, kaže da dopušta samo korištenje Photoshopa na “vrlo ograničene” načine kao što je skraćivanje ili promjena veličine fotografije ili balansiranje boja.

Uklanjanje elemenata s fotografije ili njihovo dodavanje strogo je zabranjeno jer narušava povjerenje u fotografiju i vjerodostojnost novinske kuće čak i ako oni nisu izvor promjena.

Novinske agencije također često koriste specijalizirani softver za provjeru fotografija kako bi utvrdili postoje li dokazi o manipulaciji. Brzi napredak u umjetnoj inteligenciji posljednjih je godina olakšao stvaranje uvjerljivih lažnih fotografija i videa, stvarajući dodatne poteškoće pri provjeri za medijske organizacije.

Izvor: Agencije