Velika Britanija: Zabrinutost zbog moguće deportacije djece migranata u Ruandu

Ministarstvo je dobilo rok dvije sedmice da odgovori na pravno upozorenje prije nego što budu preduzete konkretne akcije.

Demonstrant drži plakate ispred Vrhovnog suda nakon odluke o nastavku plana deportacije migranata u Ruandu (Peter Nicholls/Reuters)

Britanskom ministarstvu unutrašnjih poslova je zaprijećeno pravnim postupkom zbog zabrinutosti da bi i djeca tražilaca azila mogla sama biti vraćana u Ruandu jer ih službenici pogrešno identifikuju kao odrasle osobe, prenose britanski mediji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova optuženo je za provođenje nezakonite procedure jer predlaže deportaciju ljudi samo na osnovu “površne procjene godina, koju su izvršili nadležni službenici”, prenosi londonski The Guardian.

Organizacije za ljudska prava upozorile su da oslanjanje na takvu površnu procjenu “nije u potpunosti u skladu” sa deklarisanim namjerama vlade da ne uključuje djecu u svoj plan deportacije tražilaca azila u Ruandu, prenosi Tanjug.

Britanski parlament usvojio je nedavno zakon koji omogućava deportaciju azilanata u Ruandu gdje bi trebali čekati rješenje svog statusa.

Upozorenje na kršenje ljudskih prava

Prema zvaničnom planu, britanske vlasti su se obavezale da nijedno dijete neće biti deportovano u Ruandu kada letovi krenu ovog ljeta.

Ministarstvo je dobilo rok dvije sedmice da odgovori na pravno upozorenje prije nego što budu preduzete konkretne akcije.

U međuvremenu, neke organizacije za ljudska prava upozorile su da su posvjedočile duboko uznemirujućim mentalnim problemima među djecom za koju vjeruju da su se našla u takvoj situaciji.

Izvor: Agencije