Britanska grupa za ljudska prava: Masovno istrebljenje i protjerivanje ‘prepoznatljiva izraelska strategija’

Grupa za ljudska prava Restless Beings poziva Ujedinjeno Kraljevstvo da prestane naoružavati Izrael.

Veliki dio Pojasa pretvoren je u ruševine, a većina Palestinaca je raseljena, mnogi od njih više puta [Mohammed Salem/Reuters]

Masovno istrebljenje i protjerivanje su “prepoznatljive strategije” izraelske vojne kampanje u Pojasu Gaze, upozorila je grupa za ljudska prava iz Velike Britanije, pozivajući vladu te zemlje da uvede Izraelu embargo na oružje.

Grupa Restless Beings, sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, u ponedjeljak je osudila izraelsku “politiku kolonijalističke okupacije”, u izvještaju koje je dobilo podršku Afzala Khana, člana britanskog parlamenta iz opozicione Laburističke stranke.

“Umjesto provođenja iskazane namjere izvlačenja talaca i uništenja Hamasa, najočitiji nalazi u ovom izvještaju ističu uništavanje skloništa za izbjeglice”, napisalo je sedam autora studije, nakon pregleda akcija izraelske vojske u Gazi od početka oktobra do početka februara.

“U svih 753 slučaja napada na civilnu infrastrukturu zabilježenih u izvještaju, jasno su dokazani gubici civilnih života i društva”, stoji u izvještaju.

Izraelski napad počeo je 7. oktobra, na dan kada je Hamas napao južni Izrael.

‘Sistemski’ napadi na bolnice

Tokom napada palestinske grupe ubijeno je 1.139 ljudi, a više od 200 je zarobljeno. Neki taoci su u međuvremenu oslobođeni, drugi su umrli, a deseci su još zatočeni .

U Pojasu Gaze, ubijeno je više od 35.000 Palestinaca, većinom žena i djece.

Veliki dio Pojasa pretvoren je u ruševine, a većina Palestinaca je raseljena, mnogi od njih više puta.

Tokom 146 dana obuhvaćenih izvještajem, bolnice u Gazi bile su napadnute u “65 posto” tih dana, rečeno je.

“Napadi na bolnice bili su sistemski, kretali su se od sjevera prema jugu kako bi sve zdravstvene ustanove postale neoperativne. Prvo su napadnute ceste oko bolnica kako bi se pacijenti spriječili da traže medicinsku pomoć, ili da se evakuiraju”, navodi se.

“Nešto manje od polovine bolnica i zdravstvenih ustanova u Gazi napadnuto je više puta od strane izraelske vojske, napadima iz zraka, s mora ili kopna.”

Izrael je dugo blokirao Gazu i a 9. oktobra je uveo njenu potpunu opsadu.

U Pojasu Gaze, ubijeno je više od 35.000 Palestinaca, većinom žena i djece (AFP)

Tada je Yoav Gallant, izraelski ministar odbrane, rekao: “Naredio sam potpunu opsadu Pojasa Gaze. Neće biti struje, hrane, goriva. Sve je zatvoreno.”

U komentaru koji je naišao na široku osudu, dodao je: “Mi se borimo protiv ljudskih životinja i ponašamo se u skladu s tim.”

‘Smrtna presuda’

Ministarstvo zdravstva Gaze upozorilo je u ponedjeljak da bi bez dotoka goriva nekoliko bolnica koje još rade mogle prestati biti operativne za nekoliko sati.

Junaid Sultan, vaskularni hirurg koji je volontirao u području Rafaha, rekao je za Al Jazeeru da će bolnice, ako ne bude isporuke, ostati bez struje i vode.

“Ako gorivo ne stigne, to će biti smrtna presuda ne samo za stotine, već i za hiljade pacijenata”, rekao je Sultan.

“Restless Beings” je otkrio da je velik dio stanovništva Gaze također u opasnosti od “gladovanja, prisilnog raseljavanja u treću zemlju i daljnjih napada”, dok je okrivio inostrane vlade što ne uočavaju “izraelsku strategiju” u Gazi.

Utvrđeno je da obrasci vojne operacije pokazuju da je Izrael prekršio Ženevske konvencije i Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda, koji napade na civilnu infrastrukturu klasificiraju kao “ratni zločin”.

Izvor: Al Jazeera