Za britanski plan deportacije izbjeglica u Ruandu potrebno 600 miliona funti

Prema politici koja je prvi put objavljena 2022. godine, tražitelji azila koji stignu na južnu obalu Engleske u malim čamcima na napuhavanje bit će poslani u Ruandu, ali do sada niko nije deportovan zbog aktuelnih pravnih sporenja.

Premijer Rishi Sunak branio je politiku za koju vlada vjeruje da će odvratiti migrante od prelaska Lamanchea (Chris J. Ratcliffe / EPA-EFE)

Kontroverzni plan britanske vlade da pošalje tražitelje azila u Ruandu mogao bi na kraju koštati više od 600 miliona funti za deportaciju 300 izbjeglica, saopćila je parlamentarna komisija za nadzor potrošnje.

Prema politici koja je prvi put objavljena 2022. godine, prenosi Fena, tražitelji azila koji stignu na južnu obalu Engleske u malim čamcima na napuhavanje bit će poslani u Ruandu, ali do sada niko nije deportovan zbog aktuelnih pravnih sporenja.

Na kraju, vlada predviđa slanje više hiljada ljudi u istočnoafričku zemlju, iako je nejasno koji bi to kapacitet bio.

Sunak vjeruje da će odvratiti migrante

Uz 220 miliona funti koje je Velika Britanija već platila Ruandi, vlada se složila da plati dodatnih 150 miliona funti u naredne tri godine i 120 miliona funti nakon što prvih 300 azilanata bude iseljeno, navodi Nacionalni revizorski ured (NAO).

Britanska vlada takođe će morati Ruandi platiti dodatnih 150.874 funti za pokrivanje troškova za svakog iseljenog pojedinca, navodi se u najdetaljnijoj finansijskoj procjeni te politike do sada.

Kada se uzmu u obzir drugi troškovi poput letova, politika bi i koštala više od 600 miliona funti (700 miliona eura).

Premijer Rishi Sunak branio je politiku za koju vlada vjeruje da će odvratiti migrante od prelaska Lamanchea, dok troškovi smještaja onih koji čekaju odluku o azilu iznose oko osam miliona funti dnevno, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije