Šef UN-a imenovao nezavisnu komisiju za istragu UNRWA-e

Panel će voditi bivša francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna, koja će raditi s evropskim istraživačkim organizacijama.

Palestinci u Rafi na jugu Gaze protestiraju za nastavak međunarodne podrške UNRWA-i (AFP)

Panel zadužen za istraživanje optužbi koje je Izrael iznio protiv Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) predvodit će bivša francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna, prenosi dpa.

Izrael je optužio nekoliko zaposlenika UNRWA-e za umiješanost u napade Hamasa 7. oktobra. Nekoliko velikih zapadnih donatora UNRWA-e, uključujući Sjedinjene Američke Države i Njemačku, zbog ovih su optužbi privremeno obustavili plaćanja agenciji za pomoć Gazi.

Colonna će zajedno sa stručnjacima s Instituta Raoul Wallenberg u Švedskoj, Instituta Michelsen u Norveškoj i Danskog instituta za ljudska prava istražiti optužbe protiv te UN-ove agencije, objavili su u ponedjeljak Ujedinjeni narodi.

Colonna i saradnici trebali bi započeti s radom 14. februara, a preliminarni izvještaj se očekuje prije kraja marta.

Na stručnom vijeću je da razmotri je li UNRWA prekršila mjere usmjerene na održavanje neutralnosti grupe u Pojasu Gaze, kojim od 2007. vlada Hamas.

Ova je procjena odvojena od interne istrage koju je UN pokrenuo prošlog mjeseca nakon što su optužbe iznesene protiv 12 zaposlenika UNRWA-e.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu rekao je prošle sedmice da je agencija UN-a “potpuno infiltrirana” od strane Hamasa.

Šef UNRWA-e Philippe Lazzarini rekao je da se raduje rezultatima istrage.

“Pozdravljam imenovanje nezavisne grupe za reviziju od strane generalnog sekretara UN-a koja će procijeniti kako UNRWA osigurava neutralnost i odgovara na optužbe o ozbiljnim kršenjima. Radujem se zaključku i preporukama izvještaja koji će biti javno objavljen”, rekao je Lazzarini u objavi na društvenim mrežama.

Palestinci optužuju Izrael za krivotvorenje

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je u ponedjeljak da njegova vlada ima dokaze koji povezuju agenciju s “terorizmom” koje planira podnijeti vijeću UN-a.

“Priložit ćemo sve dokaze koji naglašavaju veze UNRWA-e s terorizmom i njegovim štetnim učincima na regionalnu stabilnost. Imperativ je da ovaj odbor iznese istinu na vidjelo”, napisao je Katz na X-u.

Dosje izraelske obavještajne službe navodi da je oko 190 zaposlenika UNRWA-e, uključujući učitelje, bilo u redovima Hamasa ili Islamskog džihada, objavila je novinska agencija Reuters.

Palestinski dužnosnici optužili su Izrael za krivotvorenje informacija kako bi ocrnili UNRWA. UN je otpustio devet optuženih radnika, osudio “gnusne navodne radnje” i pokrenuo istragu o optužbama.

Lazzarini ove sedmice posjećuje tri zaljevske države kako bi prikupio podršku nakon što su donatori obustavili finansiranje agencije. Prošle je sedmice upozorio da bi mogao biti prisiljen zatvoriti svoje operacije do kraja februara ako se finansiranje ne nastavi.

Lazzarini je na X-u rekao da se u ponedjeljak sastao s ministrom vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) šeikom Abdullahom bin Zayedom Al Nahyanom kako bi razgovarali o radu UNRWA-e na “očuvanju stabilnosti u regiji” i isporuci pomoći za dva miliona ljudi u Gazi.

Glasnogovornica Juliette Touma rekla je novinskoj agenciji Reuters da će Lazzarini posjetiti Katar i Kuvajt kasnije ove sedmice.

“Nadamo se da će oni koji su pauzirali finansiranje ponovno razmisliti i da će i drugi istupiti”, rekla je.

Kuvajt i Katar zauzimaju 19. i 20. mjesto na UNRWA-inom spisku 20 najvećih donatora, dajući 12 miliona dolara, odnosno 10,5 miliona dolara u 2022. UAE nije naveden.

Obećavajući da će eliminirati Hamas, Izrael je pokrenuo razorno bombardiranje i kopneni napad na Gazu, ubivši najmanje 27.478 ljudi, većinom žena i djece, prema palestinskim vlastima.

Više od 80 posto stanovništva Gaze raseljeno je, a ogromni dijelovi teritorija pretvoreni su u ruševine tokom izraelske kampanje.

Izvor: Al Jazeera i agencije