Palestinci osuđuju obustavu finansiranja UNRWA-e od strane pojedinih zapadnih zemalja

Italija, Australija, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija obustavile su pomoć nakon što je Izrael optužio osoblje UNRWA-e za umiješanost u napade Hamasa 7. oktobra.

UNRWA-in kamion s humanitarnom pomoći stiže na egipatsku stranu graničnog prelaza Rafah s Pojasom Gaze (Khaled Desouki/AFP)

Najviši palestinski zvaničnici i Hamas kritizirali su odluku pojedinih zapadnih zemalja da zamrznu finansiranje Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć i rad palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), te pozvali na hitno poništavanje tog poteza koji nosi “visoke” rizike.

Spomenuta agencija je ranije saopćila da je otvorila istragu o određenim svojim zaposlenicima za koje Izrael tvrdi da su umiješani u napade Hamasa 7. oktobra koji su pokrenuli trenutni sukob.

U subotu je generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Hussein al-Sheikh rekao da odluka tih zemalja “nosi velike političke i humanitarne rizike”.

“U ovom konkretnom trenutku i u svjetlu kontinuirane agresije na palestinski narod, potrebna nam je maksimalna podrška ovoj međunarodnoj organizaciji i nema kraja podrške i pomoći njoj”, napisao je na platformi X, pozivajući zemlje da “odmah povuku svoju odluku.”

Italija, Australija, Kanada i Sjedinjene Američke Države rekle su da će zamrznuti finansiranje agencije, dok je visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Josep Borrell rekao da će 27-člani blok “procijeniti sljedeće korake i izvući pouke iz rezultata potpune i sveobuhvatne istrage.”

Velika Britanija i Finska također su se pridružile rastućoj listi zemalja koje su obustavile finansijsku pomoć agencijama UN-a, u čijim se objektima nalaze raseljeni Palestinci kako bi se zaštitili od izraelskih zračnih napada.

Hamas je u subotu osudio izraelske “prijetnje” agenciji, nakon što je Izrael optužio nekoliko zaposlenika UNRWA za umiješanost u Hamasove napade 7. oktobra na jugu Izraela, a za koje su tamošnje vlasti saopćile da je tokom provođenja istih ubijeno oko 1.140 ljudi.

“Tražimo od UN-a i međunarodnih organizacija da ne pokleknu pred prijetnjama i ucjenama iz Izraela, objavila je Hamasova pres služba u objavi na Telegramu.

U petak je UNRWA saopćila da je otpustila nekoliko članova osoblja i da je istraga pokrenuta.

“Izraelske vlasti dostavile su UNRWA-i informacije o navodnoj umiješanosti nekoliko zaposlenika UNRWA-e u užasne napade na Izrael 7. oktobra”, rekao je generalni komesar UNRWA-e Philippe Lazzarini.

“Kako bih zaštitio sposobnost agencija da isporuči humanitarnu pomoć, donio sam odluku da odmah raskinem ugovore sa ovim članovima osoblja i pokrenem istragu kako bi se bez odlaganja utvrdila konačna istina.”

UNRWA je osnovana nakon stvaranja države Izrael 1948. godine kako bi pružila obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, socijalne usluge i zapošljavanje stotina hiljada prisilno raseljenih palestinskih izbjeglica. Zvanično je počela s radom 1950. godine. Agencija koja u nedostatku finansija podržava skoro šest miliona Palestinaca u Gazi, na okupiranoj Zapadnoj obali, kao i u susjednom Jordanu, Siriji i Libanu.

Zamrzavanje pomoći

Velika Britanija je u subotu saopćila da se pridružila SAD-u u “privremenom pauziranju” buduće finansijske pomoći UNRWA-i, koja se gotovo u potpunosti finansira dobrovoljnim prilozima zemalja članica UN-a.

“Velika Britanija je zgrožena optužbama da je osoblje UNRWA bilo uključeno u napad na Izrael 7. oktobra, gnusan teroristički čin, koji je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva više puta osuđivala”, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Commonwealtha.

Italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani izjavio je u subotu da se njegova zemlja pridružuje svojim saveznicima u smanjenju podrške agenciji.

“Zemlje saveznice donijele su sličnu odluku. Posvećeni smo pružanju humanitarne pomoći palestinskom stanovništvu istovremeno štiteći sigurnost Izraela”, objavio je na platformi X.

Australska ministrica vanjskih poslova Penny Wong rekla je da je “duboko zabrinuta” optužbama protiv UNRWA.

“Razgovaramo sa partnerima i privremeno ćemo pauzirati isplatu nedavnih sredstava”, napisala je na platformi X.

“Pozdravljamo trenutni odgovor UNRWA-e, uključujući raskid ugovora i pokretanje istrage, kao i njenu nedavnu najavu pune istrage o optužbama protiv te organizacije”, dodala je.

Izrael je pohvalio zemlje zbog obustavljanja podrške agenciji UN-a, rekavši da želi potpuno zaustaviti njihove aktivnosti nakon završetka rata u Gazi.

Ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da Izrael “stremi promicanju politike koja osigurava da UNRWA neće biti dio ‘dana poslije’, baveći se drugim faktorima koji doprinose”.

“Radit ćemo na tome da dobijemo dvostranačku podršku u SAD-u, Evropskoj uniji i drugim zemljama širom svijeta za ovu politiku usmjerenu na zaustavljanje aktivnosti UNRWA-e u Gazi,” rekao je.

Nezavisna istraga

Kanadski ministar međunarodnog razvoja Ahmed Hussen objavio je u petak da je Ottawa “privremeno pauzirala svako dodatno finansiranje UNRWA-e dok poduzima detaljnu istragu o ovim optužbama”.

“Kanada ove izvještaje uzima izuzetno ozbiljno i blisko se sarađuje s UNRWA-om i drugim donatorima u cilju rješavanja ovog slučaja“, napisao je na platformi X.

“Ukoliko se navodi pokažu tačnima, Kanada očekuje da UNRWA odmah djeluje protiv onih za koje je utvrđeno da su bili umiješani u Hamasove terorističke napade.”

SAD su u petak zaustavile finansiranje UNRWA-e zbog optužbi protiv 12 članova osoblja koji su “možda bili umiješani” u spomenuti napad.

Lazzarini nije otkrio broj zaposlenih niti prirodu njihove navodne umiješanosti, ali je rekao da će “svaki zaposlenik UNRWA-e koji je bio umiješan u akte terora” odgovarati, uključujući i to da će biti krivično gonjeni.

Šef UN-a Antonio Guterres obećao je da će provesti “hitnu i sveobuhvatnu nezavisnu reviziju UNRWA”.

Najmanje 26.257 ljudi je ubijeno, a 64.797 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra.

Izvor: Al Jazeera i agencije