U napadima britanskih i američkih snaga u Jemenu ubijena jedna osoba, osam ranjeno

Grupa koja vlada većim dijelom Jemena rekla je kako će nastaviti s napadima sve dok Izrael ne zaustavi svoju ofanzivu u Pojasu Gaze.

Grupa koja vlada većim dijelom Jemena rekla je kako će nastaviti s napadima sve dok Izrael ne zaustavi svoju ofanzivu u Pojasu Gaze (Osamah Abdulrahman/AP Photo)

Jedna osoba je ubijena, a osam je ranjeno prilikom posljednjih zajedničkih napada britanskih i američkih zračnih snaga, koje su se dogodile tokom vikenda, saopćila je danas jemenska pobunjenička grupa Husi.

Grupa navodi da su američke i britanske snage bombardovale 18 lokacija širom Jemena, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Husi, koji kontrolišu najnaseljenija područja u Jemenu, ranije su saopćili da je 17 njihovih pripadnika ubijeno u napadima zapadnih snaga na vojne objekte u zemlji.

Husi gađali američki tanker

Jemenski pobunjenici Husi gađali su američki tanker “MV Torm Thor” u Adenskom zalivu, saopćio je u nedjelju glasnogovornik te grupe Jahja Sarea, dok su SAD i Velika Britanija izvele zračne udare na Sana'u, glavni grad Jemena.

Grupa je gađala naftni tanker “s nekoliko brodskih projektila”, istakao je Sarea.

Centralna komanda (CENTCOM) SAD-a navela je da je američki ratni brod “USS Mason” oborio u subotu jednu protivbrodsku raketu ispaljenu ka Adenskom zalivu s teritorije koju kontrolišu Husi.

CENTCOM je dodao da ni “USS Mason”, a ni “MV Torm Thor” nisu pretrpjeli oštećenja, niti da ima povrijeđenih u navedenom napadu.

Od sredine novembra grupa je izvela desetke napada na komercijalne brodove povezane s Izraelom kao i američke i britanske ratne brodove, u cilju zaustavljanja razornog izraelskog rata protiv Gaze. Husi, također, zahtijevaju da Izrael dozvoli dopremanje humanitarne pomoći u Gazu, gdje se gotovo svih 2,3 miliona stanovnika suočava s glađu.

Grupa koja vlada većim dijelom Jemena rekla je kako će nastaviti s napadima sve dok Izrael ne zaustavi svoju ofanzivu u Pojasu Gaze.

Sjedinjene Američke Države su u decembru formirale međunarodnu pomorsku koaliciju za borbu protiv napada koji su naveli neke brodske linije da krenu dužom pomorskom rutom oko južne Afrike i u potpunosti izbjegnu Crveno more.

Izvor: Agencije