Husi ‘spremni za dugu konfrontaciju s Amerikom i Britanijom’

Jemen je jači i otporniji da bi ga američki, britanski i izraelski napadi mogli uzdrmati, rekao je ministar odbrane Husa.

Mi smo ti koji stavljaju bolnu tačku na američku hegemoniju, rekao je Al-Atifi (jemenski mediji)

Jemenski Husi potvrdili su da su spremni za dugu konfrontaciju sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Velikom Britanijom nakon zračnih napada koje su te dvije države izvele na njihove vojne položaje.

“Amerikanci, Britanci i oni koji su koordinirali s njima moraju shvatiti snagu suverene jemenske odluke, te da nema rasprave niti razdvajanja o tom pitanju”, rekao je general-major Mohamed al-Atifi, ministar odbrane Husa, na vanrednom sastanku s komandantima mornarice i obalne odbrane grupe.

Istakao je kako je ”Jemen jači i otporniji da bi ga američki, britanski i izraelski napadi mogli uzdrmati”.

Al-Atifi je objasnio da se američka administracija ”poigrava sa sistemom međunarodnih vrijednosti kroz standarde koje postavlja u skladu sa svojim političkim hirovima, ratovima i agresijom protiv naroda, prije svega protiv jemenskog naroda”.

Odluku američkog režima, prema kojoj se stavovi podrške jemenskog naroda Gazi označavaju kao terorizam, opisao je kao smiješnu.

“Poručujemo im s Crvenog mora da smo mi ti koji stavljaju bolnu tačku na američku hegemoniju, koja svoj kraj ispisuje vlastitim rukama”, dodao je.

Brzina pogađanja cilja

Komandant Pete flote SAD-a Charles Bradford Cooper izjavio je za CBS u ponedjeljak da rakete i dronovi Husa mogu pogoditi metu u roku 75 sekundi od lansiranja.

“Imamo svega devet do 15 sekundi da donesemo odluku o obaranju rakete ili drona”, rekao je Cooper, naglasivši da niko nikada nije gađao komercijalne brodove ili brodove američke mornarice balističkim raketama.

Važno je napomenuti da je američka Peta flota u sastavu ratne mornarice, a smještena je u teritorijalnim vodama nasuprot Bahreina.

Od sredine novembra Husi gađaju izraelske brodove ili one koji idu prema izraelskim lukama u Crvenom moru sve dok se ne zaustavi izraelska agresija na opkoljeni Pojas Gaze i ne uđe pomoć.

Tenzije u Crvenom moru ušle su u fazu eskalacije otkako su Husi direktno gađali američki brod 9. januara.

Kao odgovor na napad, američki i britanski ratni avioni od 12. januara vrše napade na vojne položaje Husa u različitim dijelovima Jemena.

S druge strane, Husi su naglasili da ovi udari ne utječu na njihove vojne sposobnosti te da će nastaviti s napadima dok ne prestane izraelska agresija na Pojas Gaze.

Izvor: Agencije