London uveo sankcije šefovima kaznene kolonije u kojoj je umro Navaljni

Rusija, koja je negirala umiješanost u smrt 47-godišnjeg opozicionog čelnika, rekla je ranije da je neprihvatljivo da se London miješa u njena unutrašnja pitanja.

Sankcije su uvedene čelniku kaznene kolonije i petorici njegovih zamjenika (REUTERS/Stringer/File Photo)

Velika Britanija je u srijedu uvela sankcije protiv šest osoba koje upravljaju arktičkom kaznenom kolonijom u kojoj je prošle sedmice umro ruski opozicioni čelnik Aleksej Navaljni.

Sankcije su uvedene čelniku kaznene kolonije i petorici njegovih zamjenika. Njima će biti zabranjen ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo, a imovina im je zamrznuta, saopćio je britanski ministar vanjskih poslova David Cameron, prenosi Hina.

“Jasno je da su ruske vlasti Navaljnog vidjele kao prijetnju i da su ga opetovano pokušavale ušutkati. Niko ne bi trebao sumnjati u opresivnu prirodu ruskog sistema”, rekao je.

“Oni koji su odgovorni za brutalno postupanje s Navaljnim ne bi trebali živjeti u iluziji – smatrat ćemo ih odgovornima”, dodao je.

Cameron je u subotu obećao djelovanje po tom pitanju, dok je London pozvao ruskog ambasadora kako bi jasno dao do znanja da smatra ruske vlasti “potpuno odgovornima” za smrt Navaljnog.

Rusija, koja je negirala umiješanost u smrt 47-godišnjeg opozicionog čelnika, rekla je u subotu da je neprihvatljivo da se London miješa u njena unutrašnja pitanja.

Nove sankcije

Evropska unija također se ove sedmice približila nametanju novih sankcija Moskvi zbog rata protiv Ukrajine, dok je Navaljnijeva udovica Julija Navaljna rekla da Putin mora odgovarati.

Njemačka, Litvanija i Švedska bile su među zemljama EU koje su pozvale na posebne nove sankcije protiv Rusije zbog smrti Navaljnog.

Sjedinjene Američke Države će u petak objaviti veliki paket sankcija protiv Rusije zbog smrti Navaljnog i dvogodišnjeg rata u Ukrajini, rekao je u utorak predsjednik Joe Biden.

Velika Britanija uvela je sankcije za više od 1.700 osoba i entiteta od početka Ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, saopćila je vlada.

Članice EU-a odobrile su u srijedu 13. paket sankcija protiv Rusije. Sankcije su uvedene protiv gotovo 200 entiteta i pojedinaca optuženih za pomaganje Moskvi u nabavi oružja ili za sudjelovanje u otmici ukrajinske djece.

Izvor: Agencije