Ukrajinski premijer pozvao EU i Japan na sankcije Rusiji nakon smrti Navaljnog

Poziv na uvođenje sankcija uslijedio je nakon što su zemlje EU-a zatražile posebne nove sankcije nakon smrti Navaljnog, te nakon što je američki predsjednik Joe Biden upozorio da bi Moskva mogla snositi posljedice.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal se sastao s premijerom Fumiom Kishidom kako bi raspravljali o obnovi Ukrajine(AFP)

Ukrajinski premijer pozvao je Evropsku uniju i Japan da uvedu nove ekonomske sankcije Rusiji nakon smrti vođe ruske opozicije Alekseja Navaljnog, piše Reuters, prenosi Hina.

Poziv na uvođenje sankcija uslijedio je nakon što su zemlje Evropske unije Njemačka, Litvanija i Švedska zatražile posebne nove sankcije nakon smrti Navaljnog u dalekoj kažnjeničkoj koloniji u Rusiji, te nakon što je američki predsjednik Joe Biden također upozorio da bi Moskva mogla snositi posljedice.

“Tražimo da se ova sankcija provede na ekonomskom planu, u ekonomskoj sferi, te u političkoj sferi na pojedincima”, rekao je premijer Denis Šmihal na novinskoj konferenciji u Tokiju, gdje se sastao s premijerom Fumiom Kishidom kako bi raspravljali o obnovi Ukrajine.

Šmihal je dodao da Kijev s veseljem iščekuje da američki Kongres podrži paket vojne pomoći ukrajinskim snagama koje su suočene s manjkom municije, pogotovo dalekometne, koje im treba kako bi mogle pogoditi ruske puteve opskrbe.

“Borimo se za demokratske vrijednosti za cijeli demokratski svijet, ovo je egzistencijalni rat demokratije protiv autokratije”, poručio je.

Japan ne dopušta izvoz smrtonosnog oružja

Rusija je u subotu rekla da je preuzela kontrolu nad ukrajinskim gradom Avdijivkom, što je najveći dobitak otkad je zauzela Bahmut u maju, gotovo tačno dvije godine od početka Putinovog napada na Ukrajinu.

Ruski vojni uspjeh dogodio se dok su se američki zakonodavci prepirali oko paketa vojne pomoći Kijevu.

Mike Johnson, republikanski govornik u američkom Zastupničkom domu, rekao je da njegovo vijeće neće žuriti s odlukom o paketu vojne pomoći od 95,34 milijarde dolara za Ukrajinu i Izrael, koji je već prošao u Senatu.

Japanska je vlada dosad obećala dati finansijsku pomoć u iznosu od više od 10 milijardi dolara za Ukrajinu, ali nije pružila nikakvu vojnu pomoć jer ne dopušta izvoz smrtonosnog oružja.

Izvor: Agencije