Putin unaprijedio rukovodioca zatvora nakon Navaljnijeve smrti

Direktor Udruženja za borbu protiv korupcije, koju je osnovao preminuli opozicioni lider, tvrdi da je Valerij Bojarinev lično odgovoran za mučenje Alekseja Navaljnog u zatvoru.

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni preminuo je 16. februara u sibirskom zatvoru (Clemens Bilan/EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin unaprijedio je zamjenika rukovodioca zatvora u kojem je prije nekoliko dana umro ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni.

Zamjenik rukovodioca zatvora FSIN, Valerij Bojarinev, unaprijeđen je u general-pukovnika ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi Hina navode agencije dpa.

Direktor Udruženja za borbu protiv korupcije, koju je osnovao Navaljni, rekao je u utorak na Telegramu da je Bojarinev lično odgovoran za mučenje Navaljnija u zatvoru.

‘Nagrada za mučenje’

“To se mora shvatiti kao Putinova otvorena nagrada za mučenje”, rekao je Ivan Ždanov u vezi unaprijeđenja zatvorskog službenika.

U julu 2023. godine, tokom sudskog procesa otkriveno je da je Bojarinev naredio da se Navaljniju ograniči kupovina hrane i dnevnih potrepština. Zatvorenici obično mogu svojim novcem kupovati šta im treba u zatvorskoj kantini.

Prema riječima Ždanova, novoimenovani general-pukovnik odgovoran je također i za druga zlostavljanja opozicionog lidera.

Za unaprijeđenje se saznalo u ponedjeljak kada je predsjednički ukaz objavljen u službenom glasniku. Uz njega, još trojica drugih lica unaprijeđena su u čin generala.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov negairao je da su ta unapređenja povezana s Navaljnijevom smrću, ocijenivši da je riječ o normalnoj proceduri.

Navaljni je preminuo u petak u sibirskom zatvoru. Srušio se tokom šetnje dvorištem i umro u bezuspješnim pokušajima reanimacije.

Izvor: Agencije