Bjeloruski opozicijski aktivista Lednik umro u zatvoru

Uhapšen je u decembru 2022. godine, a osuđen na tri godine zatvora za klevetu bjeloruskog predsjednika zbog jedne objave u novinama Socijaldemokratske partije.

Čovjeka odvode bjeloruske snage sigurnosti sa skupa opozicije u Minsku 15. novembra 2020. (Real Madrid C.F. / YouTube)

Bjeloruski opozicijski aktivista Igar Lednik preminuo je u zatvoru gdje je služio kaznu za “klevetu” predsjednika Aleksandra Lukašenka, saopćili su danas njegova bivša stranka i nevladine organizacije, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AFP.

“Igar Lednik, bivši član Bjeloruske socijaldemokratske partije (Gramada), aktivista i novinar, preminuo je u zatvoru u 64. godini”, saopćila je ta politička organizacija na Telegramu, a vijest je potom potvrdila i nevladina organizacija za ljudska prava Vjasna.

Lednik je uhapšen u decembru 2022. godine, a osuđen na tri godine zatvora za klevetu bjeloruskog predsjednika zbog jedne objave u novinama Socijaldemokratske partije.

U zatvoru mu se zdravlje “znatno pogoršalo”, navela je stranka kojom upravljaju aktivisti u inozemstvu. Organizacija je dodala kako je Lednik bio podvrgnut operaciji zbog gastrointestinalnih problema te da je patio od srčanog oboljenja.

Međutim, nije preciziran uzrok ni tačan datum njegove smrti.

Stotine zatvorenih od 2020.

Represija u Bjelorusiji je u punom zamahu od predsjedničkih izbora 2020, na kojima je pobijedio Aleksandar Lukašenko koji je na vlasti od 1994. i lojalni saveznik predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Tu izbornu pobjedu nije priznala opozicija i tada su bili organizirani veliki protesti koji su ugušeni.

Od tada su stotine aktivista, novinara, zaštitnika prava i običnih građana osuđene na dugogodišnje zatvorske kazne ili prisiljene na izgnanstvo.

Procjenjuje se da u Bjelorusiji trenutno ima više od 1.400 političkih zatvorenika.

Lednik je peti politički zatvorenik koji je umro u pritvoru u Bjelorusiji od 2021, prema istom izvoru.

Izvor: Agencije