Al-Ansari: Netanyahuov zahtjev od Katara da izvrši pritisak na Hamas ima za cilj produžetak rata

Al-Ansari je potvrdio da je Katar od prvog dana ulagao napore u posredovanju, okončanju napada i oslobađanju zatvorenika, što Netanyahu zna.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Katara, Majed al-Ansari (Al Jazeera)

Glasnogovornik katarskog Ministarstva vanjskih poslova Majed al-Ansari rekao je putem platforme X da su nedavne izjave izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, u kojima poziva Katar da izvrši pritisak na Hamas da oslobodi zatvorenike, ništa drugo nego novi pokušaj da odugovlači i produžava rat.

Al-Ansari je potvrdio da je Katar od prvog dana ulagao napore u posredovanju, okončanju napada i oslobađanju zatvorenika, što Netanyahu zna.

Dodao je da je humanitarno primirje kojim je oslobođeno 109 zatvorenika pokazalo da su pregovori jedino rješenje za njihovo oslobađanje i okončanje eskalacije.

Posrednički napori Katara

Al-Ansari je odbacio Netanyahuove „prazne“ optužbe u vezi s naporima Katara u rekonstrukciji i humanitarnoj pomoći Palestincima u Gazi.

Kritizirao je Netanyahuovo prikazivanje katarskih napora na način da finansiraju Hamas, iako zna da su u koordinaciji s Izraelom i interesnim stranama.

Također je potvrdio da Katar nastavlja s posredničkim naporima i da ne obraća pažnju na izjave izraelskog premijera čiji je cilj bijeg od političkih kriza. Poziva Netanyahua da se fokusira na pregovore na način koji će dovesti do sigurnosti regiona i okončati tragediju rata.

Izvor: Al Jazeera