Katarski premijer sa izraelskim i američkim obavještajcima o novom dogovoru o zarobljenicima

CIA i Mossad će se sastati sa katarskim dužnosnicima u Evropi kako bi razgovarali o posredovanju u drugoj razmjeni zarobljenika i primirju.

Od 7. oktobra je u izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijeno najmanje 26.083 osoba, a više od 64.000 je ranjeno (AFP)

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) i njegov izraelski kolega sastat će se s katarskim dužnosnicima kako bi razgovarali o potencijalnom drugom dogovoru o oslobađanju talaca iz Gaze i o pauzi u neprijateljstvima.

William Burns iz CIA-e i šef Mossada David Barnea sastat će se s katarskim premijerom i ministrom vanjskih poslova šeikom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem u Evropi tokom vikenda, rekli su Al Jazeeri izvori koji su obaviješteni o ovim razgovorima.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena aktivno radi na oslobađanju oko 130 talaca koje Hamas i druge palestinske naoružane grupe drže u Gazi.

Svaki eventualni sporazum između Izraela i Hamasa, između ostalog, ima za cilj uspostavljanje najdužeg prekida neprijateljstava od početka rata u oktobru, rekli su dužnosnici za The Washington Post, koji je prvi izvijestio o Burnsovom putovanju.

Sastanku će se prisustvovati i šef egipatske obavještajne službe Abbas Kamel.

Prema izvorima Al Jazeere, ključni posrednici pokušavaju smanjiti neslaganje Izraela i Hamasa o trajanju primirja i broju talaca koji će biti oslobođeni u zamjenu za Palestince koje je Izrael pritvorio.

Katar se, zajedno sa Egiptom, uključio u posredovanje u cilju postizanja primirja u Gazi i osiguranja ulaska humanitarne pomoći u opkoljenu enklavu. To je u novembru rezultiralo jednosedmičnom pauzom u borbama u kojima je više od stotinu talaca oslobođeno u zamjenu za oslobađanje palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Neslaganja Izraela i Hamasa

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da je šef CIA-e “bio uključen u prethodni sporazum o razmjeni zarobljenika i da sada pokušava pomoći u postizanju drugog”.

Američki saveznik Izrael obećao je da će iskorijeniti Hamas, pokrenuvši napade iz zraka, sa kopna i mora, koji su veći dio Pojasa Gaze sravnili sa zemljom. U tim napadima ubijeno je najmanje 26.083 osoba, a više od 64.000 je ranjeno, kažu palestinski zdravstveni dužnosnici.

Al Jazeerina reporterka Hoda Abdel-Hamid je, izvještavajući iz Tel Aviva o procurjelim informacijama u izraelskim medijima o dvomjesečnom prekidu vatre, rekla da i dalje postoje ozbiljna neslaganja o bilo kakvom eventualnom sporazumu između Izraela i Hamasa.

“Izraelska javnost i dalje nema kompletnu sliku jer mnogo toga je nejasno. Hamas uporno ponavlja da neće pristati na dogovor koji ne podrazumijeva trajno primirje i kraj rata”, rekla je Abdel-Hamid govoreći o navodnom sporazumu prema kojem bi jedan izraelski talac bio oslobođen u zamjenu za stotinu Palestinaca uhapšenih na okupiranoj Zapadnoj obali i u Gazi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je bilo kakvo političko rješenje koje bi dovelo do formiranja palestinske države i okončanja rata prije nego Hamas bude iskorijenjen.

Najviše sporenja oko prekida vatre

Izrael je predložio 60-dnevnu pauzu u borbama tokom koje bi više od stotinu talaca bilo oslobođeno u fazama, izvijestila je novinska agencija Reuters.

Prvo bi bile oslobođene žene i djece, a potom muškarci civili, vojnici, te posmrtni ostaci talaca koji su u međuvremenu preminuli, izvijestio je Reuters, pozivajući se na svog izvora.

Taj plan je suprotan Hamasovom posljednjem prijedlogu koji zahtijeva prekid rata, međunarodne garancije da rat neće ponovo biti pokrenut i oslobađanje svih zatvorenika koje Izrael drži, uključujući one koji su sudjelovali u napadu na Izrael 7. oktobra.

Al Jazeerina reporterka Stefanie Dekker, koja izvještava iz okupiranog istočnog Jerusalema, rekla je da su, uprkos sporenju oko prekida vatre, vijesti o sastanku pokazatelj da je postignut napredak kada je riječ o dogovoru o drugim pitanjima.

Dekker kaže da se Netanyahu u svojoj zemlji našao pod velikim pritiskom da uradi više na povratku talaca kući.

“Poruka rodbine talaca je jednostavna: Napravite sporazum. Bez obzira na to šta on podrazumijeva”, dodala je.

Izvor: Al Jazeera i agencije