Katar oslobodio bivše oficire indijske mornarice nakon odbacivanja smrtnih kazni

Sedam muškaraca već je vraćeno u Indiju, ali nema više detalja o slučaju.

Slučaj bivših pripadnika mornarice navodno je uključivao prosljeđivanje osjetljivih informacija o podmornicama italijanske proizvodnje [Reuters]

Katar je oslobodio osam bivših oficira indijske mornarice koji su prethodno osuđeni na smrt pod optužbom da su špijunirali za Izrael.

Indijsko ministarstvo vanjskih poslova (MEA) zahvalilo je Dohi u ponedjeljak, nakon što je objavilo da su oficiri oslobođeni. Pojedinosti vezane za njihovo hapšenje, presudu i povratak ostaju nejasne.

“Cijenimo odluku emira države Katar da omogući oslobađanje i povratak kući ovih državljana”, navodi se u saopćenju Ministarstva u New Delhiju.

Muškarci su navodno uhapšeni u augustu 2022. godine zbog optužbi da su Izraelskoj obavještajnoj službi prenijeli osjetljive informacije o podmornicama. Ni Katar ni Indija nisu zvanično potvrdili optužbe.

Prvostepeni sud ih je prošle godine osudio na smrt, što je iznenadilo Indiju koja je uložila žalbu.

MEA je u decembru potvrdila da je dobila konzularni pristup zatvorenicima. Kasnije istog mjeseca saopćeno je da je žalbeni sud zamijenio njihovu smrtnu kaznu različitim zatvorskim kaznama.

U ponedjeljak je objavljeno da se sedam muškaraca već vratilo u Indiju. Nisu dati dodatni detalji o osmom čovjeku, uslovima puštanja na slobodu ili trenutnom statusu slučaja.

Čvrsti saveznici

Prošlogodišnje hapšenje muškaraca dospjelo je na naslovnice indijskih i arapskih medija.

Osmorica su bili zaposlenici kompanije Dahra Global, koja je bila angažovana kao savjetnik za katarski program usmjeren na dobivanje visokotehnoloških podmornica italijanske proizvodnje, koje bi mogle izbjeći radarsku detekciju. Ta privatna kompanija u međuvremenu je zatvorena.

Iako je nakratko poremetio veze, čini se da slučaj neće imati značajan utjecaj na odnose između New Delhija i Dohe, koji su čvrsti saveznici.

Dvije zemlje i dalje imaju opsežne ekonomske veze. Prošle su sedmice potpisali ugovor vrijedan desetke milijardi dolara, koji će osigurati izvoz katarskog ukapljenog prirodnog plina do kraja 2048. godine.

Izvor: Al Jazeera