Je li opravdan optimizam zbog pregovora u Kairu o primirju u Gazi i razmjeni zarobljenika?

Kairo je bio domaćin sastanka četiri strane, na kojem se razgovaralo o primirju u Pojasu Gaze i razmjeni zarobljenika.

Netanyahu radi na ometanju i manevriše kako bi spriječio bilo kakav napredak u pregovorima, kaže Wadih Awawda (Reuters)

Stručnjaci i analitičari jednoglasnog su mišljenja da je optimizam u pogledu kairskih pregovora o ratu u Gazi neutemeljen, tvrdeći da izraelski premijer Benjamin Netanyahu i američki predsjednik Joe Biden manevrišu i ne žele trajni prekid vatre.

Dr. Hassan Ayoub, profesor političkih nauka na nacionalnom univerzitetu An-Najah, kaže da je optimizam neopravdan, posebno ako se u obzir uzme niz ranijih uzmicanja koje su tokom ovog rata činili Biden i njegov državni sekretar Antony Blinken, tvrdeći da američka administracija, zapravo, kupuje vrijeme kako bi Izraelska vlada postigla napredak na terenu.

Ayoub je – tokom svog govora u emisiji “Gaza… Šta je sljedeće?” – rekao da je strateški odgovor Hamasa stjerao Netanyahuovu vladu i Bidenovu administraciju uz zid, ukazujući na to da američka administracija ne želi pregovarački proces koji će biti okončan dogovorom o trajnom prekidu vatre.

Naglasio je da ovaj mehanizam neće dovesti do potpunog zaustavljanja rata, sugerirajući da izraelski diplomatski i vojni pritisak “ima za cilj dati legitimitet operaciji velikih razmjera u Rafahu u južnom Pojasu Gaze, kao i ucijeniti otpor i izvršiti na njega pritisak kako bi se postigao dogovor o prekidu vatre s maksimalnim periodom od šest sedmica.”

Naglasio je da Netanyahu kupuje vrijeme, kao najvažnije oružje Izraela, kako bi uspostavio tampon zonu u sjevernom Pojasu Gaze i nastavio s planovima udaljavanja UNRWA-e te premještanja Palestinaca i pražnjenja Pojasa Gaze. “Zbog toga ulaže trud da bi odgodio ili onemogućio sporazum.”

Upozorio je da pritisci na Washington i Tel Aviv predstavljaju izvor snage za Palestince, kao i njihovu sposobnost da izdrže te nanesu velike gubitke izraelskoj okupacijskoj vojsci. Ubistva izraelskih zarobljenika vatrom okupacijske vojske, približavanje datuma za podnošenje odgovora Izraela na zahtjeve Međunarodnog suda pravde i pritisci svjetskog javnog mnijenja, faktori su koji, također, idu u prilog Gazi.

Međutim, Ayoub potvrđuje da neki regionalni igrači vrše pritisak na Palestince kako bi ublažili svoje zahtjeve kada je riječ o opsadi Gaze i povratku stanovništva na sjever, ističući da je primoravanje Hamasa da bira između lošeg dogovora ili invazije na Rafah “izuzetno opasna stvar; to je zamka postavljena otporu. U osnovi, trebali bismo svjedočiti arapskom i međunarodnom angažmanu s ciljem odvraćanja Izraela od invazije, a ne ucjenjivanju Hamasa, rekao je.

‘Dovršavanje žudnje za osvetom’

Wadih Awawda, novinar, pisac i stručnjak za izraelska pitanja, smatra da postoji jaz između optimističnih izvještaja Washingtona, Kaira i Tel Aviva, a dokaz za tu tvrdnju jeste i to da je Netanyahuova vlada počela spominjati nekakve “korektne” i “nekorektne” dogovore, dok je sve više izložena velikom pritisku porodica zatočenika.

Awawda tvrdi da je ovaj jaz, doista, velik: “Netanyahu radi na ometanju i manevriše kako bi spriječio bilo kakav napredak u pregovorima, posebno onaj koji se odnosi na suštinsku klauzulu o zaustavljanju rata ili borbi”, napominjući da desničarska vlada u Izraelu “još nije zadovoljila svoju žudnju za osvetom i potrebu da Palestincima očita historijsku lekciju nakon akcije Poplava Al-Aksa.

Naglasio je da Izraelsko slavlje povodom oslobađanja dvojice zatočenika iz Gaze ima za cilj da “nadoknadi neuspjeh, podigne moral vojske i društva, ali i pošalje poruku javnom mnijenju kako okupacija Rafaha neće biti teška”.

Dodao je: “Izraelski donosioci odluka posebno kalkulišu, jer je zaustavljanje rata sada strateški gubitak za Tel Aviv i ugrožava budućnost vladajuće koalicije”, ali naglašava da vojni establišment želi primirje zbog iscrpljenosti i stresa kojima je izložena vojska.

Kairo je u utorak bio domaćin sastanka četiri strane, na kojem se razgovaralo o primirju u Pojasu Gaze i razmjeni zarobljenika. Na sastaku su učestvovali: direktor CIA-e William Burns, šef Mossada David Barnea, katarski premijer i ministar vanjskih poslova Sheikh Mohammed bin Abdul Rahman al-Thani i egipatski zvaničnici.

Izvor: Al Jazeera