Reporter Al Jazeere nakon amputacije noge: Okupacijski projektili nas neće uplašiti

Reporter Al Jazeere Ismail Abu Omar i snimatelj Ahmed Matar teško su ranjeni u napadu izraelske bespilotne letjelice u oblasti Miraj, sjeverno od grada Rafaha.

Abu Omaru je odmah amputirana desna noga, a zadobio je i teške povrede lijeve (Al Jazeera)

Izraelske okupacijske snage gađale su ekipu Al Jazeere, teško ranivši kolegu dopisnika Ismaila Abu Omara, kojem je amputirana desna noga, a zajedno s njim je ranjen i snimatelj Ahmed Matar. Ismail Abu Omar je u svom prvom obraćanju nakon amputacije rekao: “Okupacijski projektili nas neće zastrašiti. Nastavit ćemo naš put sve dok slika iz Gaze ne stigne do cijelog svijeta.”

Abu Omar je, tokom izjave za Al Jazeeru, dodao da je njegova poruka svijetu da pogleda narod Gaze, koji je pretrpio više nego što se može podnijeti. Izrazio je duboku tugu i osjećaj razočaranja jer krvoproliće nije zaustavljeno, ”kao da naša poruka nema odjeka u svijetu.”

Dopisnik Al Jazeere je, govoreći o svom stanju, rekao: ”Dobro sam. Moje zdravstveno stanje je bolje u odnosu na situaciju od prije sat vremena”. Naglasio je da ”ne postoji nešto što je Izraelu zabranjeno činiti u ovom suludom ratu u Gazi.”

Govoreći o izraelskom bombardiranju kojem su bili izloženi kolega Matar i on, rekao je da su izvještavali o dešavanjima s područja Qaizan al-Najjar u južnom Pojasu Gaze, gdje su imali pristup internetu. Zabilježili su napad izviđačkim dronovima na Palestince koji su se nalazili u njihovoj blizini, a onda su odlučili napustiti to područje.

Teške povrede

Kaže da su krenuli u Evropsku bolnicu kada je područje na kojem su se nalazili postalo meta, “ali su ih izviđački dronovi gađali projektilom. Nisu prestajali letjeti, što je bilo čudno”.

O stanju svog kolege snimatelja Ahmeda Matara, dopisnik Al Jazeere je rekao da je on na intenzivnoj njezi i da je u komi otkako se desio napad, te da ima gelere u glavi i po drugim dijelovima tijela. Prije nego što je završio svoje obraćanje, rekao je da okupacija ”vrši krvoproliće nad njima i napada sve kategorije palestinskog naroda, uključujući novinare”.

Abu Omar i Matar teško su ranjeni u napadu izraelske bespilotne letjelice u oblasti Miraj, sjeverno od grada Rafaha. Abu Omaru je odmah amputirana desna noga, a zadobio je i teške povrede lijeve. Matar je teško ranjen u ruku.

Doktor Muhammad al-Shaer, specijalista na Odjelu za vaskularnu hirurgiju u Evropskoj bolnici, izvijestio je da je završena prva hirurška operacija tokom koje je kolegi Abu Omaru amputirana desna noga iznad koljena i zaustavljeno krvarenje u lijevoj nozi, te kako je njegovo stanje stabilno nakon povratka vitalnih znakova.

Izvor: Al Jazeera