Al-Duwairi: Operacija u Rafahu bit će složena, a stav Egipta u tome je važniji od stava Amerike

Izrael pokušava preuzeti kontrolu nad koridorom Philadelphia kako bi u potpunosti izolirao Pojas od ostatka svijeta, kaže general-major Fayez al-Duwairi.

Palestinci napuštaju sklonište u Rafahu zbog straha od izraelskog napada (Reuters)

Raseljavanje stanovništva iz Pojasa Gaze i kontrola nad koridorom Philadelphia i dalje predstavljaju primarni cilj Izraelske vlade. Međutim, ta dva cilja su teško ostvariva zbog razloga povezanih s Egiptom i Sjedinjenim Američkim Državama, kaže vojni stručnjak general-major Fayez al-Duwairi.

Prema mišljenju vojnog stručnjaka, proces potpunog raseljavanja stanovništva je “zajednički imenilac za sve članove Izraelskog ratnog kabineta, izuzev za Gadija Eizenkota”.

Al-Duwairi kaže da Izrael pokušava preuzeti kontrolu nad koridorom Philadelphia kako bi u potpunosti izolirao Pojas od ostatka svijeta, što je cilj koji “neće biti lako ostvariti zbog stava Egipta”.

Uporedo s tim, Izrael pokušava izvršiti pritisak na Hamas, koristeći pretjeranu silu protiv raseljenih ljudi u Rafahu, kako bi ga prisilio na činjenje ustupaka u sporazumu o razmjeni zarobljenika, koji je proizašao na sastanku u Parizu, navodi vojni stručnjak.

Izrael planira stvari koje ”neće moći lako ostvariti, stoga pokušava upotrijebiti propagandnu mašineriju kako bi postigao dobitke bez vojnog ulaska u Rafah”, dodaje stručnjak.

Bitka je složena i još nije počela

Vojni stručnjak je rekao da bitka u Rafahu još nije počela te da se ne može govoriti o njenim posljedicama prije nego što počne njena provedba. Smatra da poziv američkog predsjednika Joea Bidena na evakuaciju raseljenih osoba s tog područja ”znači davanje zelenog svjetla izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da radi šta god želi”.

Ako vojna operacija u Rafahu zaista počne, to će biti odvojena operacije od svega onoga što se dešavalo u protekla četiri mjeseca, kaže Al-Duwairi.

Smatra da ”Bidenov zahtjev za evakuaciju raseljenih osoba s ovog područja, uprkos sumnjama koje sve to prate, nameće veliki pritisak Izraelu zbog nedostatka mjesta na koja ih mogu premjestiti.”

Al-Duwairi je rekao da nema mjesta na koje bi se moglo prebaciti više od milion raseljenih osoba. Izrazio je uvjerenje da stav egipatske strane “neće biti toliko slab da to prihvati”.

Vojni stručnjak je naglasio da je stav Egipta o ovoj operaciji mnogo važniji od stava Amerike, imajući u vidu sigurnosne rizike s kojima će se Egipat suočiti zbog ove operacije.

 

Izvor: Al Jazeera