Borrell: EU pokreće pomorsku misiju protiv Husa

Visoki predstavnik EU-a rekao je da će cilj misije biti zaštita komercijalnih brodova i presretanje napada, ali ne i učešće u napadima na Huse.

Francuska i Italija već imaju ratne brodove u regiji, a Njemačka planira poslati fregatu Hessen u to područje (Reuters)

Države članice Evropske unije žele pokrenuti pomorsku misiju na Crvenom moru do sredine februara kako bi zaštitile brodove od napada jemenskih Husa, grupe koju podržava Iran, rekao je visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Mnogi komercijalni dobavljači su preusmjerili brodove nakon napada Husa koji kontroliraju veći dio Jemena i kažu da djeluju solidarno s Palestincima dok Izrael i Hamas vode rat u Gazi.

“Neće sve države članice biti voljne učestvovati, ali niko neće opstruirati. Nadam se da će do 17. februara misija biti pokrenuta”, rekao je Borrell novinarima uoči sastanka ministara odbrane Evropske unije, javlja Reuters, a prenosi Fena.

Rekao je da je cilj prvo odabrati naciju koja će voditi misiju i naznačiti gdje će biti njeno sjedište, ko će učestvovati i s kojim sredstvima.

‘Zaštitnik’

Borrell je rekao da će se operacija EU-a zvati Aspides – što znači zaštitnik – i da će njena misija biti zaštita komercijalnih brodova i presretanje napada, ali ne i učešće u napadima protiv Husa.

Operacija bi u početku uključivala tri broda pod komandom EU-a. Francuska i Italija već imaju ratne brodove u regiji, a Njemačka planira poslati fregatu Hessen u to područje, rekli su diplomati.

Jemenski Husi ometaju plovidbu brodova povezanih s Izraelom u Crvenom moru u znak podrške Palestincima u Pojasu Gaze. Njihovi napadi predstavljaju značajan međunarodni problem, požalile su se vlade, ističući da kroz Crveno more prolazi gotovo 15 posto međunarodne pomorske trgovine na putu od Sredozemnog mora do Indijskog okeana.

Yuvraj Narayan, finansijski direktor logističke multinacionalne kompanije DP World, rekao je da će prekidi u pomorskom saobraćaju na Crvenom moru podići cijene robe široke potrošnje, naročito u Evropi.

Nedavni američki napadi na položaje Husa u Jemenu nisu donijeli očekivane rezultate.

Izvor: Agencije