NATO poslao prve brodove za najveće vježbe od Hladnog rata

NATO u najavi vježbi nije spomenuo Rusiju, ali njegov glavni strateški dokument identificira Rusiju kao najznačajniju i direktnu prijetnju sigurnosti članica sejvernoatlantske alijanse.

Američki desantni brod Gunston Hall isplovio je danas iz luke Norfolk i označio početak najvećih vojnih manevara NATO-a još iz vremena Hladnog rata (Reuters/Arhiva)

Američki desantni brod Gunston Hall isplovio je danas iz luke Norfolk i označio početak najvećih vojnih manevara NATO-a još iz vremena Hladnog rata, saopćili su zvaničnici sejvernoatlantske alijanse, prenosi Reuters.

Oko 90.000 vojnika iz Sjedinjenih Američkih Država i drugih savezničkih zemalja članica NATO-a učestvovat će u vojnoj vježbi nazvanoj ‘Steadfast Defender 2024’ koja će trajati do maja ove godine.

U manevrima NATO-a će učestvovati oko 50 brodova, od nosača aviona do razarača, više od 80 borbenih aviona, helikoptera i dronova i najmanje 1.100 borbenih vozila uključujući 133 tenka i 533 pješadijska borbena vozila.

Kako navode iz alijanse uvježbavat će se provođenje regionalnog plana sjevernoatlantske alijanse na čijoj izradi se radilo decenijama, sa detaljima osmišljenim da se odgovori na eventualni ruski napad.

‘Podrška evropskim saveznicima’

NATO pokreće svoje najveće vježbe od Hladnog rata kako bi američke jedinice mogle ojačati evropske saveznike u zemljama koje graniče s Rusijom i na istočnom krilu Saveza ako bi se rasplamsao sukob, navode agencije.

NATO u najavi vježbi nije spomenuo Rusiju, ali njegov glavni strateški dokument identificira Rusiju kao najznačajniju i direktnu prijetnju sigurnosti članica NATO-a.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine za koju su Kijev i njegovi zapadni saveznici rekli da je neisprovocirano imperijalističko otimanje zemlje.

Moskva i njen glavni diplomat, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov od tada su često optuživali “kolektivni Zapad” da vodi “hibridni rat” protiv Rusije podržavajući Ukrajinu finansijskom i vojnom pomoći.

Same NATO vježbe Moskva je opisala kao “povratak” šemama hladnog rata.

“Te su vježbe još jedan element hibridnog rata koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije”, rekao je ranije zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksander Gruško državnoj novinskoj agenciji RIA.

“Vježbe takvih razmjera… označavaju konačni i neopozivi povratak NATO-a šemama hladnog rata, kada se proces vojnog planiranja, resursi i infrastruktura pripremaju za sukob s Rusijom”, dodao je.

Izvor: Agencije