Njemački ministar odbacio pozive za veću vojnu pomoć Ukrajini

Ne možemo ići na sve, kako neki zahtijevaju, u suprotnom bismo i sami bili bespomoćni, rekao je Boris Pistorius.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov i njegov njemački kolega Boris Pistorius tokom posjete trening centru na nepoznatoj lokaciji u Ukrajini 21. novembra 2023. (Reuters)
Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov (desno) i njegov njemački kolega Boris Pistorius (lijevo) tokom posjete trening centru na nepoznatoj lokaciji u Ukrajini 21. novembra 2023. (Reuters)

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius odbacio je pozive za veću njemačku vojnu pomoć Ukrajini.

“Ne možemo ići ‘na sve’, kako neki zahtijevaju. U suprotnom bismo i sami bili bespomoćni”, rekao je Pistorius za njemačke medije.

Dodao je da je Njemačka do sada isporučila sve što je bilo moguće i da od svih država Evropske unije već daje Ukrajini najviše, a da je sada na ostalim evropskim partnerima da urade više, prenosi Tanjug.

Ruske prijetnje

“Svima mora biti jasno: ako Vladimir Putin pobijedi u ovom ratu i okupira Ukrajinu, opasnost za područje NATO-a će se, naravno, povećati”, rekao je.

Prema njegovoj ocjeni, mora se uzeti u obzir da će Rusija jednog dana čak i napasti zemlju NATO-a.

Pistorius ne misli da je ruski napad trenutno vjerovatan, ali navodi da njemački stručnjaci ocjenjuju da bi u periodu od pet do osam godina to moglo biti moguće.

Rekao je da zbog toga Bundeswehr [njemačka vojska] mora biti “spreman za rat”, da se moraju preduzeti mjere predostrožnosti i odbrambena sposobnost povećati.

Izvor: Agencije