Zelenski: Ukrajina je Evropi služila kao pouzdan štit

„Za pomoć Ukrajini  ne trebaju nam datumi potencijalnih invazija, obranit ćemo na sve datume”, potrebno je naoružanje, osnaživanje ekonomije kroz investicije ili povoljne kredite, rekao je Zelenski. 

Usprkos upozorenjima američkih dužnosnika da ne napušta Ukrajinu i posjećuje Muenchen, Zelenski je u subotu stigao na sigurnosnu konferenciju u tom bavarskom gradu (EPA)

Predsjednik samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Leonid Pasečnik potpisao je danas ukaz o opštoj mobilizaciji, javljaju ruske agencije, prenosi Tanjug.

“Donio sam odluku da objavim opštu mobilizaciju na teritoriji Luganske Narodne Republike“, navedeno je u ukazu Pasečnika, navodi Interfaks.

Prethodno je predsjednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin proglasio opštu mobilizaciju. On je pozvao pozvao muškarce “koji mogu držati oružje u rukama” da dođu u vojna zastupništva.

Pašinjin i Pasečnik juče su objavili početak evakuacije građana u Rostovsku oblast u Rusiji, navodeći da će predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski uskoro izdati naređenje za napad na Donbas.

Ukrajina, međutim, tvrdi da ne priprema operaciju u Donbasu.


NATO premjestio osoblje iz Kijeva u Lavov i Bruxelles zbog sigurnosti

NATO je premjestio svoje osoblje iz glavnog ukrajinskog grada Kijeva u Lavov na zapadu zemlje i u Bruxelles iz sigurnosnih razloga, rekao je u subotu dužnosnik NATO-a te ujedno potvrdio izvještaj norveškog portala VG.

„Sigurnost našeg osoblja je najvažnija, pa je zbog toga osoblje premješteno u Lavov i Bruxelles. Uredi NATO-a u Ukrajini ostaju otvoreni“, izjavio je dužnosnik ne navodeći detalje o broju i poslovima preseljenih.

(EPA)

NATO i države saveznice pomno prate i procjenjuju situaciju te će nastaviti poduzimati sve potrebne mjere, rekao je dužnosnik.

Lavov se nalazi na krajnjem zapadu Ukrajine, a mnoge zemlje su već premjestile svoje osoblje iz Kijeva.


U granatiranju proruskih separatista ubijena dvojica ukrajinskih vojnika

Ukrajinska vojska objavila je da su u subotu granate proruskih separatista ubile dvojicu ukrajinskih vojnika, a četvorica su ranjena u području istočne Ukrajine gdje je ovotjedno nasilje izazvalo bojazan od početka ruske vojne akcije.

Ukrajinska vojska je na svojoj Facebook stranici objavila da je od početka dana evidentirala 70 kršenja primirja koja su počinili separatisti, u usporedbi sa 66 slučajeva u prethodna 24 sata.

Vojska je izvijestila da su separatisti otvorili vatru na više od 30 naselja duž linije ratišta koristeći teško topništvo, što je zabranjeno sporazumima čija je svrha spriječiti dugotrajni sukob.

(EPA)

Granatiranje pojačano ove sedmice

Grupa zastupnika i stranih medija koji su posjetili područje sukoba našla se na udaru vatre zbog čega su morali biti odande evakuirani i odvedeni u sklonište, rekao je u subotu u posebnom priopćenju glasnogovornik stranke predsjednika Volodimira Zelenskija.

Separatisti su na društvenoj mreži Telegram optužili Ukrajinu za granatiranje područja pod kontrolom separatista te su kazali da moraju odgovoriti.

Granatiranje preko linije koja dijeli vladine snage i separatiste naglo je pojačano ove sedmice, što je ukrajinska vlada nazvala provokacijom.

Oštro odbacuje bilo kakve insinuacije Rusije da bi Kijev mogao pokrenuti ofenzivu na istoku Ukrajine.


Njemačka i Francuska pozvale svoje državljane da napuste Ukrajinu

Njemačka i Francuska pozvale su danas svoje državljane da napuste Ukrajine zbog pogoršavanja situacije na istoku te zemlje, saopštila su ministarstva spoljnih poslova, prenosi Beta.

Njemačko ministarstvo pozvalo je svoje državljane da “hitno” napuste Ukrajinu zbog opasnosti od oružanog sukoba.

“Upozoravamo na opasnost od bilo kakvog putovanja u Ukrajinu”, navodi se u saopštenju. Dodaje se da su njemački državljani pozvani da “hitno napuste Ukrajinu”.

Francuska je preporučila svojim državljanima da napuste Ukrajinu, a da oni koji se nalaze na istoku zemlje, hitno napuste to područje.

“Preporučuje se da napuste zemlju svi francuski državljani čiji boravak u Ukrajini nije prijeko potreban”, navelo je ministarstvo u Parizu.

Dodaje se da se oni koji se nalaze “u oblastima Harkova, Luganjska i Donjecka”, kao i u Dnjeparskom regionu, “pozivaju da napuste te oblasti bez odlaganja”.


Zelenski: Ukrajina ne paničari

Ukrajini ne trebaju prognoze datuma ruske invazije, nego vojna pomoć i investicije, rekao je u subotu predsjednik te države Volodimir Zelenski, naglasivši da je Kijev „ne paničari” zbog trenutne situacije na istočnim granicama.

Usprkos upozorenjima američkih dužnosnika da ne napušta Ukrajinu i posjećuje Muenchen, Zelenski je u subotu stigao na sigurnosnu konferenciju u tom bavarskom gradu.

„Za pomoć Ukrajini  ne trebaju nam datumi potencijalnih invazija, obranit ćemo na sve datume”, potrebno je naoružanje, osnaživanje ekonomije kroz investicije ili povoljne kredite, rekao je Zelenski.

„Ne možemo na dnevnoj razini govoriti da će sutra biti rat. Kako će funkcionirati naše gospodarstvo ako se svaki dan očekuje invazija. Može li se živjeti u takvoj državi? Ne može”, naglasio je ukrajinski predsjednik.

Ukrajina stoga „ne paničari”, „konzistentna je u ignoriranju provokacija” te je njezin odgovor „veoma miran” jer se ona već osam godina nosi s ruskom agresijom i zna na što treba, a na što ne treba reagirati.

Nije štedio Zapad

„Kad masovni mediji pišu da je situacija nikad gora, to nije istina”, istaknuo je Zelenski, iako je stanje ocijenio „tragičnim”, pa i za Ruse koji su nekad imali dobre odnose s Ukrajincima.

Zelenski u svom obraćanju nije štedio Zapad, naglasivši da Rusija još od 2014. uvjerava da Ukrajinu „nitko ne čeka u Europi”, na što Europa ne daje protuodgovor.

Jednaka situacija je i s članstvom u NATO savezu, nastavio je Zelenski, za koji se govori da je otvorio vrata Ukrajini, iako postoje države koje se tome protive, no ne govore to javno.

Osvrnuo se na govor ruskog predsjednika Vladimira Putina koji se obratio s iste pozornice u Muenchenu prije petnaest godina, kritizirajući SAD, svjetski poredak i širenje NATO saveza.

Svijet je na to odgovorio politikom smirivanja Moskve, a rezultat je aneksija Krima i agresija nad istokom države, rekao je Zelenskij, kritizirajući pritom i Ujedinjene narode koji su bespomoćni kad se krše njihove konvencije.

Opasnost po Evropu i svjetski poredak

„Sigurnosna arhitektura je uništena, prekasno je da je se popravlja, treba nam nova”.

Govoreći o sankcijama kojima Zapad prijeti Rusiji u slučaju invazije na Ukrajinu, Zelenski je rekao da će za njih biti prekasno ako se donesu nakon bombardiranja.

O krizi na granicama države kazao je da nije samo ukrajinska, nego i opasnost za Europu i svjetski poredak.

„Ukrajina ne treba moliti. Ovdje se radi i o sigurnosti Europe kojoj Ukrajina već niz godina služila kao pouzdan štit, zadržavajući jednu od najvećih svjetskih vojski”, zaključio je.


Harris: U slučaju invazije ruski ekonomski troškovi bez presedana

SAD, zajedno sa saveznicima, nametnuće Rusiji ekonomske troškove bez presedana, ako izvede invaziju na Ukrajinu, izjavila je danas potpredsjednica SA-a Kamala Harris.

“Pripremili smo ekonomske mjere koje će biti brze, oštre i jedinstvene”, rekla je Harsis na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, prenio je Reuters.

Ona je istakla da će cilj biti ruske finansijske institucije i ključne industrije.

Nacionalne granice ne treba mijenjati nasilno, rekla je američka potpredsjednica.

SAD neće prestati sa ekonomskim mjerama, već će dodatno ojačati istočni bok NATO-a, kazala je Harris.

(Arhiva)

Zelenski: Ukrajina neće odgovarati na provokacije u Donbasu

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da Ukrajina neće odgovarati na provokacije u istočnom regionu Donbasa i da će nastojati da uspostavi mir diplomatskim putem.

Zelenski je otputovao u Njemačku da bi prisustvovao sigurnosnoj konferenciji u Minhenu, dok se njegova zemlja sprema za mogući vojni napad Rusije, koja je okupila više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica, prenio je Reuters.

(EPA)

Rusija negira da planira napad na Ukrajinu.

“Ne odgovaramo na provokacije i nastojimo da uspostavimo mir isključivo diplomatskim putem”, napisao je Zelenski na svom Instagramu.


Ukrajinci pitaju Bidena: Nije li rat već počeo?

Proruski separatisti naredili su opštu mobilizaciju na istoku Ukrajine.

Proruski separatisti naredili su opštu mobilizaciju na istoku Ukrajine. Kažu i da se civili iz odcijepljene regije Donbas evakuiraju u Rusiju, jer se granatiranje separatista i ukrajinske vojske pojačava.

Sve se dešava u momentu kada se izvodi vježba ruskih nuklearnih snaga u okviru kojih je planirano lansiranje balističkih i krstarećih raketa. Ranije je najavljeno da će predsjednik Rusije Vladimir Putin nadgledati vježbu, kojoj će prisustvovati i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Kremlj negira dodatno rasplamsavanje tenzija sa Zapadom. No, predsjednik SAD Joe Biden tvrdi kako je uvjeren da je Putin odlučio da napadne Ukrajinu u narednim danima.

Iako je Biden upozorio da nije mudro da napušta zemlju, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski putuje u Njemačku kako bi se obratio na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Više detalja iz Kijeva donosi novinarka Al Jazeere Nadina Maličbegović.


Putin naredio pokretanje vojne vježbe, učestvuju snage nuklearne trijade

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u subotu pokretanje velike vježbe u kojoj učestvuju snage nuklearne trijade, prenosi Anadolija.

Putin je s predsjednikom Bjelorusije Alexanderom Lukašenkom iz Centra za kontrolu situacije u Kremljskoj palati pratio lansiranje balističkih projektila u vježbi u kojoj su učestvovale snage nuklearne trijade.

Više ovdje

Putin je s predsjednikom Bjelorusije Alexanderom Lukašenkom iz Centra za kontrolu situacije u Kremljskoj palati pratio lansiranje balističkih projektila (EPA)

Johnson: Jedinstvom Zapada protiv ruske invazije Ukrajine

Zapadu će biti potrebno velika potvrda jedinstva ako želi da ubijedi ruskog predsjednika Vladimira Putina da izbjegne “katastrofalnu” invaziju na Ukrajinu.

To je izjavio danas britanski premijer Boris Johnson uoči dolaska na Sigurnosnu konferenciju u Minhenu na kojoj je ukrajinska kriza dominantna tema.

“Još uvijek postoji šansa da se izbjegne nepotrebno krvoproliće, ali će za to biti potreban ogroman stepen zapadne solidarnosti, veći nego ikada u novijoj historiji”, ocijenio je Johnson u pisanoj izjavi medijima, prenosi Reuters.

(EPA)

Na trodnevnom sastanku u Minhenu učestvuju visoki svjetski zvaničnici među kojima potpredsjednica SAD-a Kamala Harris i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Pozvaću na jedinstvo pred potencijalnom ruskom agresijom na Ukrajinu. To jedinstvo je od vitalnog značaja ako želimo da spriječimo ono što mislim da bi bio apsolutno katastrofalan čin agresije Vladimira Putina”, poručio je Johnson preko društvenih mreža.


Stoltenberg poslao pismo Lavrovu da se uključi u dijalog

Generalni sekretar NATO-aens Stoltenberg izjavio je danas da je poslao pismo ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu da se uključi u dijalog u okviru Savjeta NATO – Rusija kako bi se spriječio sukob u Ukrajini.

On je na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji rekao da nema znakova ruskog povlačenja sa granica uz Ukrajinu i da je rizik od sukoba realan, prenio je Reuters.

Stoltenberg je rekao da se međunarodni mir ne može uzimati zdravo za gotovo i upozorio da će predsjednik Rusije Vladimir Putin “samo dobiti više NATO-a” na svojim granicama zbog agresije na Ukrajinu, prenio je je britanski dnevnik Guardian.

(EPA)

Prema njegovim riječima, NATO je odbrambeni savez i ne prijeti ni Rusiji ili bilo kome drugom ali, će preduzeti sve neophodne mjere da zaštiti i odbrani sve svoje saveznike.

“Trenutna kriza je mnogo više od same Ukrajine”, radi se, kako je naveo generalni sekretar NATO-a, o tome kako želimo da organizujemo odnose između država.

“Moskva pokušava da vrati historiju i zaustavi prijem novih (NATO) članica”, što predstavlja pokušaj Rusije da kontroliše zapadnu sigurnosnu strategiju.


Ukrajinska vojska: Proruski separatisti u Donbasu ubili vojnika

Ukrajinski vojnik poginuo je kada su proruski separatisti otvorili vatru u regiji Donbas, saopštila je vojska Ukrajine u subotu, javlja Anadolija.

Vojska je saopštila da su zabilježili 19 kršenja primirja proruskih separatista.

U drugom saopštenju navodi se da su separatisti u petak 66 puta prekršili primirje u različitim regijama.

Ukrajina i Rusija su u sukobu otkako su izbila neprijateljstva u istočnom ukrajinskom regionu Donbas 2014. godine, nakon što je Moskva protivzakonito pripojila poluostrvo Krim.

Ukrajina je značajno ojačala svoje oružane snage uz pomoć saveznika (EPA)

Rusija je stacionirala hiljade vojnika u blizini granice s Ukrajinom, što je izazvalo strahove da bi mogla planirati još jednu vojnu ofanzivu na bivšu sovjetsku republiku. Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici upozorili su na neposredan napad i zaprijetili Rusiji “teškim posljedicama”.

Moskva je, međutim, negirala da se priprema za invaziju na Ukrajinu tvrdeći da su ruski vojnici tamo radi izvođenja vježbi.


Lažni videosnimci ukazuju na informacijski rat protiv Ukrajine

Metapodaci iz dva videa koje su objavili proruski separatisti u kojima objavljuju hitnu evakuaciju žena, djece i staraca iz  ukrajinskih pograničnih regija pokazuju da su dosjei stvoreni prije dva dana, potvrdio je Associated Press.

Zaraćene strane optužuju jedna drugu za napade u ukrajinskim otcijepljjenim regijama (EPA)

Videozapisi koje su dvojica separatističkih čelnika Donjecka i Luganska objavila na svojim Telegram kanalima, navode da je ukrajinska ofenziva neizbježna – u jednom se čak spominje i datum 18. veljače – ali podaci u datotekama pokazuju da su stvoreni 16. veljače, javlja Puljić.

Više ovdje


Biden: Putin je donio odluku, napast će Ukrajinu


Evakuacija civila u Rusiju

Proruski separatisti u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini naredili su u petak masovnu evakuaciju građana u Rusiju, javlja Anadolija.

Lideri separatističkih regija Donjeck i Lugansk tvrde da Ukrajina priprema vojnu ofanzivu u regiji i poručuju da će prioritet pri evakuaciji u Rostovsku regiju preko granice imatu žene, djeca i starci.

Ukrajina je odbacila optužbe. Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valeriy Zaluzhny rekao je da Kijev ne planira “nikakve ofanzivne operacije ili granatiranje civila u Donbasu”.

Ukrajina i Rusija su u sukobu otkako su izbila neprijateljstva u istočnom ukrajinskom regionu Donbas 2014. godine, nakon što je Moskva protivzakonito pripojila poluostrvo Krim.

Izvor: Agencije