Lažni videosnimci ukazuju na informacijski rat protiv Ukrajine

Američke vlasti su upozorile da je Rusija cijelo vrijeme planirala invaziju i rekle da je Kremlj planirao unaprijed snimljene videozapise kao i dio kampanje dezinformacija.

Zaraćene strane optužuju jedna drugu za napade u ukrajinskim otcijepljjenim regijama (EPA)

Metapodaci iz dva videa koje su objavili proruski separatisti u kojima objavljuju hitnu evakuaciju žena, djece i staraca iz  ukrajinskih pograničnih regija pokazuju da su dosjei stvoreni prije dva dana, potvrdio je Associated Press.

Videozapisi koje su dvojica separatističkih čelnika Donjecka i Luganska objavila na svojim Telegram kanalima, navode da je ukrajinska ofenziva neizbježna – u jednom se čak spominje i datum 18. veljače – ali podaci u datotekama pokazuju da su stvoreni 16. veljače, javlja Puljić.

Američke vlasti su upozorile da je Rusija cijelo vrijeme planirala invaziju i rekle da je Kremlj planirao unaprijed snimljene videozapise kao i dio kampanje dezinformacija.

Bojazan od ruske vojne intervencije u Ukrajini bila je u petak veća no ikad zbog učestalog kršenja primirja između proruskih separatista i ukrajinskih vojnika koji od 2014. ratuju na istoku Ukrajine, javlja agencija Hina.

U tom je sukobu dosad izginulo više od 14.000 ljudi.

Vlasti na proruskom pobunjenom području u naredile su evakuaciju civila u Rusiju.

Dok napetost na terenu raste, Rusija je u petak ponovo ustvrdila da povlači svoje postrojbe s ukrajinske granice, ali nije razuvjerila svoje protivnike.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da ruska vojska štoviše šalje “pojačanja” i priprema se na intervenciju “približavajući se granici, razmještajući snage i povećavajući svoje logističke kapacitete”.

Rusija niječe bilo kakve planove za invaziju i traži jamstva za svoju sigurnost, napose povlačenje NATO-a iz istočne Europe, što Zapad odlučno odbija.

Biden: Putin odlučio napasti

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je kako vjeruje da je ruski čelnik Vladimir Putin odlučio napasti Ukrajinu i da bi napad mogao početi “u narednim danima”, javio je iz Washingtona novinar Al Jazeere Ivica Puljić.

“Od ovog trenutka, uvjeren sam da je donio odluku. Imamo razloga vjerovati u to”, rekao je Biden, dodajući da Washington ima “značajne obavještajne podatke” kako bi podržao tu tvrdnju. “Vjerujemo da će ciljati na glavni grad Ukrajine Kijev, grad od 2,8 milijuna nevinih ljudi”, rekao je o ruskim snagama.

No, budući da je američki državni tajnik Antony Blinken trebao razgovarati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrov u četvrtak, Biden je rekao da još ima vremena za pregovore kako bi se smirila kriza. “Diplomacija je uvijek mogućnost”, rekao je, javio je Puljić.

Biden je rekao da Moskva provodi kampanju dezinformacija, uključujući optuživanje Kijeva da planira vlastiti napad kako bi stvorio izgovor za rusku invaziju.

“Jednostavno nema dokaza za ove tvrdnje i prkosi osnovnoj logici vjerovati da bi Ukrajinci odabrali ovaj trenutak, s više od 150.000 (ruskih) vojnika raspoređenih na granicama, za eskalaciju višegodišnjeg sukoba”, rekao je Biden.

“Sve je to u skladu s igrokazom koji su Rusi prije koristili za postavljanje lažnog opravdanja za djelovanje protiv Ukrajine”, rekao je Biden u Bijeloj kući, javio je reporter Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera i agencije