Orban: Apsurdna odluka suda o odšteti migrantima

Mađarski premijer Viktor Orban u petak je proglasio “apsurdnom” odluku Europskog suda za ljudska prava kojom se od mađarske vlade traži da isplati odštetu tražiteljima azila iz Bangladeša prema kojima se loše postupalo. 

“Cijela stvar je apsurdna i neshvatljiva”, rekao je žestoko protuimigrantski nastrojen Orban za državni radio, kako prenosi Hina. 

“Državu se kažnjava jer provodi svoje zakone”, dodao je. 

Sud u Strasbourgu je u utorak rekao kako Mađarska mora dvojici državljana Bangladeša isplatiti 10.000 eura jer su 2015. pritvoreni tri tjedna, pa vraćeni u Srbiju. 

Orban smatra kako ta odluka pomaže “krijumčarima, birokratima u Briselu i organizacijama koje su financirane iz inozemstva”, referirajući se na mađarski ogranak Helsinškog odbora koji je pravno zastupao te muškarce u Strasbourgu. 

Oštre mjere

Orban se na vrhuncu migrantske krize istaknuo kao čelnik fronte unutar Europske unije koja je odlučila spriječiti izbjeglice i migrante da uđu na njezin teritorij. 

Iako su sve države na takozvanoj balkanskoj ruti zatvorile svoje granice prije godinu, Mađarska je pod Orbanom uvela najstrože mjere koje uključuju bodljikave žice te stroge zakone koji kriminaliziraju ljude koji ilegalno uđu u zemlju. 

Mađarski predsjednik Janoš Ader u srijedu je potpisao zakon kojim se tražitelje azila stavlja u posebne kampove uz granicu sa Srbijom.

Međunarodna zajednica je oštro kritizirala tu mjeru, proglasivši je kršenjem međunarodnog prava.

Izvor: Agencije