Boeing u prvom kvartalu zabilježio gubitak od 355 miliona dolara

Aviokompanija Boeing već više od pet godina ima probleme sa svojim avionima, uključujući i dvije fatalne nesreće modela 737 Max 2018. i 2019. godine, u kojima je poginulo 346 ljudi.

Bezbjednosni problemi su doveli do kumulativnog gubitka Boeinga više od 31 milijarde dolara (Benoit Tessier / Reuters)

Američka aviokompanija Boeing objavila je da je u prvom kvartalu 2024. zabilježila gubitak od 355 miliona eura ili 69 centi po akciji, prenosi Tanjug.

Ako se iz računice izbace jednokratne stavke, Boeing je izgubio 388 miliona dolara, odnosno 1,13 dolara po akciji, prenosi CNBC.

Aviokompanija je u prvom kvartalu 2024. prihodovala 16,57 milijardi dolara.

Rezultati nisu ohrabrujući, ali su, ipak, nešto bolji u odnosu na prognozu agencije LSEG koja je predviđala prihod od 16,23 milijarde dolara i prilagođen gubitak od 1,76 dolara po akciji.

Izvršni direktor Boeinga Dave Calhoun je naveo da se kompanija nalazi “u teškom trenutku” zbog toga što je morala smanjiti proizvodnju i isporuke nakon nekoliko incidenata koji su otkrili ozbiljne probleme na Boeingovim avionima.

Bezbjednost i usavršavanje proizvodnje

Prema njegovim riječima, firma je sada fokusirana prije svega na bezbjednost i usavršavanje lanca proizvodnje.

Calhoun je još ranije najavio da će se do kraja godine povući s funkcije izvršnog direktora kompanije.

Aviokompanija Boeing već više od pet godina ima probleme sa svojim avionima, uključujući i dvije fatalne nesreće Boeinga 737 Max 2018. i 2019. godine u kojima je poginulo 346 ljudi.

U januaru je tokom leta kompanije Alaska Airlines zabilježena eksplozija na boku Boeingovog 737 Max aviona, koja je stvorila rupa na trupu.

Bezbjednosni problemi su doveli do kumulativnog gubitka Boeinga više od 31 milijarde dolara.

Izvor: Agencije