Elon Musk objavio da će Tesla predstaviti ‘Robotaksi’ 8. augusta

Musk već godinama obećava da će Tesle voziti autonomno te da će to radikalno promijeniti vrijednost automobila i poslovni model.

Tesla se suočava sa žestokom konkurencijom kineskih proizvođača električnih vozila (EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Američki proizvođač električnih vozila Tesla planira predstaviti svoj dugo obećavani samovozeći “Robotaxi” 8. augusta, najavio je u petak šef Tesle Elon Musk, prenosi Hina.

Musk nije dao druge detalje u vrlo kratkoj objavi na X-u, bivšem Twitteru, čiji je vlasnik.

Prema ranijim izjavama, autonomno vozilo temeljit će se na novoj tehničkoj platformi koja će proizvodnju učiniti učinkovitijom i isplativijom.

Musk već godinama obećava da će Tesle voziti autonomno te da će to radikalno promijeniti vrijednost automobila i poslovni model.

Trenutno Teslina takozvana tehnologija “autopilota” u električnim automobilima funkcionira kao sistem pomoći vozaču koji zahtijeva kontrolu i intervenciju čovjeka za volanom.

Druge kompanije već su lansirale samovozeća taksi vozila, uključujući Googleovu podružnicu Waymo.

Međutim, Musk insistira da će Teslin samovozeći taksi koristiti samo kamere, a ne skuplje laserske radare, kako bi skenirao okolinu vozila.

Taj je Teslin pristup kontroverzan među stručnjacima.

U prošlosti su se nesreće događale nakon što je Tesline kamere zaslijepilo sunce, a da su se pritom vozači previše oslanjali na tehnologiju.

Otkazan razvoj automobila na struju

Tesla je otkazao razvoj dugoobećavanog jeftinog automobila na struju, za koji su ulagači računali da će potaknuti njegovu preobrazbu u proizvođača automobila za masovno tržište, doznaje Reuters iz tri upućena izvora, prenosi Hina.

Taj oštar zaokret dolazi u vrijeme kada se Tesla suočava sa žestokom konkurencijom kineskih proizvođača električnih vozila, koji preplavljuju tržište automobilima čija je cijena samo deset hiljada dolara.

Tesla će, kako se doznaje, nastaviti razvijati autonomni robotaksi.

Takva poslovna odluka predstavlja odustajanje od dugogodišnjeg Teslinog cilja razvoja pristupačnog električnog automobila, što je osnivač kompanije Elon Musk često karakterizirao kao svoju osnovnu misiju.

Prema ciljevima objavljenima još 2006. godine, dobit ostvarena od prodaje luksuznih modela upotrijebila bi se za finansiranje niskobudžetnog porodičnog električnog automobila.

Musk je od tada više puta obećao takvo vozilo investitorima i potrošačima.

Još u januaru ove godine Musk je poručio ulagačima da Tesla u drugoj polovini 2025. godine planira pokrenuti proizvodnju pristupačnog modela.

Očekivalo se da početna cijena sada već nepostojećeg osnovnog vozila, Modela 2, iznositi oko 25.000 dolara.

Trenutni najjeftiniji Teslin model, Model 3 sedan, prodaje se u SAD-u za oko 39.000 dolara.

Musk tvrdi da Reuters ‘laže’

Tesla nije odgovorio na zahtjeve za komentar. Nakon što je priča objavljena, Musk je na društvenoj mreži X objavio da “Reuters opet laže”, ali nije naveo na što se to tačno odnosi.

Nakon Reutersove vijesti dionice Tesle pale su više od šest posto, ali su povratile dio gubitka nakon Muskove objave.

Otkazivanje projekta pristupačnih automobila dolazi u trenutku kada su Tesla i drugi etablirani proizvođači automobila uzdrmani usporavanjem rasta potražnje za električnim vozilima u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi te oštrom konkurencijom u Kini.

Da je Tesla nastavio s razvojem jeftinog automobila, prema procjeni kompanije on ne bi stigao na tržište prije druge polovine 2025. godine, ali ta tržišna niša već je dobro ispunjena kvalitetnim modelima BYD-a i mnogih drugih kineskih marki.

Analitičari ocjenjuju da Tesla kasni djelimično zbog ključne Muskove odluke iz 2020. godine, nakon što je lansirao svoj hit crossover, Model Y, da se fokusira na vrlo eksperimentalni Cybertruck umjesto na pristupačan automobil.

Musk je, naime, 2019. predstavio prototip električnog kamiona i predvidio početnu cijenu od oko 40.000 dolara. Vozilo je konačno stiglo prošle godine, ali verzija kamiona s najnižom cijenom neće biti dostupna do 2025., po cijeni od oko 61.000 dolara.

Kompanija se također borila s problemima u proizvodnji, posebno s pionirskom tehnologijom baterija za kamione.

Kasnije je Musk priznao da je kompanija s Cybertruckom sebi “iskopala vlastiti grob”.

U međuvremenu, BYD je ostvario porast prodaje električnih vozila u Kini, s oko 130.000 na više od 1,5 miliona, ne uključujući njegov uspješan posao u plug-in hibridima i njegov brzorastući izvoz.

BYD već nudi mnoštvo modela niske i srednje klase, uključujući Seagull hatchback za manje od 10.000 dolara.

Kineski proizvođač automobila planira izvoziti taj automobil za više nego dvostruko veću cijenu, ali još uvijek nižu od cilja za jeftini automobil koji je Tesla planirao proizvesti.

Izvor: Agencije