Xiaomi počinje primati narudžbe za svoj električni automobil

Ulazak Xiaomija na tržište električnih vozila događa se u vrijeme usporenog rasta prodaje na svjetskom nivou što je izazvalo rat cijenama.

Model Speed Ultra 7 (SU7) će koštati ispod 500.000 juana (65.255 eura) (Tingshu Wang / Reuters)

Kineski proizvođač pametnih telefona, elektronski gigant Xiaomi sprema se da lansira svoje prvo električno vozilo i počinje primati narudžbine.

Generalni direktor Lei Jun najavio je da će model Speed Ultra 7 (SU7) koštati ispod 500.000 juana (65.255 eura). Time će kineski tehnološki gigant ući u konkurenciju sa kompanijama kao što su Tesla i BYD, prenosi BBC.

Ulazak Xiaomija na tržište električnih vozila događa se u vrijeme usporenog rasta prodaje na svjetskom nivou što je izazvalo rat cijenama.

Kineska firma se nada da će operativni sistem vozila SU7, čiji dizajn podsjeća na luksuzne sportske automobile, biti privlačan kupcima, kao što su privlačni pametni telefoni, laptopi i drugi uređaji.

Za 10 godina će investirati 10 milijardi dolara

Xiaomi je treći po snazi proizvođač pametnih telefona u svijetu sa udjelom od 12 posto na tržištu, prema podacima firme za istraživanje Counterpoint.

Vozilo SU7 će se proizvoditi u pogonu državnog proizvođača automobila Grupe BAIC u Pekingu gdje može da se proizvede 200.000 vozila godišnje. Xiaomi će investirati 10 milijardi dolara u proizvodnju automobila tokom narednih 10 godina.

Kina, kao najveće tržište automobila na svijetu, već je pretrpana i Xiaomi je jedan od malobrojnih novih kompanija koje ulaze na to tržište jer vlasti pokušavaju obuzdati priliv novih kompanija, prenosi Beta.

Izvor: Agencije