Tesla ponovo snižava cijene električnih vozila u Evropi i Aziji

Cijene vozila američke kompanije su snižene na mnogim evropskim tržištima, uključujući Njemačku, prvenstveno zbog povećanja i poboljšanja proizvodnih kapaciteta.

Tesla je snizio cijene ranije ove godine i u Kini, najvećem svjetskom tržištu električnih vozila (EPA)

Američka kompanija Tesla, vodeći svjetski proizvođač električnih automobila, još jednom je snizila cijene vozila u Evropi i Aziji, proširujući globalnu kampanju popusta koju je u januaru počela u Kini.

U saopćenju Tesle navedeno je da su cijene snižene na mnogim evropskim tržištima, uključujući Njemačku, prvenstveno zbog povećanja i poboljšanja proizvodnih kapaciteta, prenosi Anadolija.

Tesla je u januaru 2022. godine u Njemačkoj, u kojoj se nalazi centar za proizvodnju automobila ove kompanije, snizila cijene električnih vozila do 17 posto.

Ovaj put su cijene Modela 3 i Modela Y snižene između 4,5 i 9,8 posto, pa se Model 3 u Njemačkoj može kupiti za 41.990 eura.

‘Otežava posao drugim proizvođačima’

Tesla je, također, snizila cijene Modela 3 i Modela Y za 4,3 posto, odnosno 5,0 posto u Singapuru, ali i u Izraelu i Francuskoj.

Poznati njemački stručnjak za automobile Ferdinand Dudenhoffer izjavio je da Tesla na ovaj način vodi rat cijenama.

“Zato što Tesla može sebi priuštiti da oteža posao drugim proizvođačima automobila s povoljnim cijenama”, dodao je Dudenhoffer.

Tesla je, također, snizila cijene ranije ove godine u Kini, najvećem svjetskom tržištu električnih vozila.

Izvor: Agencije