CIN izložbom obilježava dva desetljeća rada

‘Istraživačke priče kroz fotografiju’ naziv je izložbe kojom Centar za istraživačko novinarstvo obilježava 20-godišnjicu rada.

(Al Jazeera)

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) slavi dvadeset godina postojanja i djelovanja, što za poslijeratne bosanskohercegovačke prilike nije malo.

Zapravo, to je veliki i važan jubilej posebno ako se zna da je CIN medij koji je svoj rad fokusirao na istraživanju najtežih novinarskih priča.

Svi čitatelji portala znaju dobro da je akronim veoma stvaran i autentičan, jer to jeste medij koji se izgradio u istinski Centar za istraživačko novinarstvo, o čemu najbolje svjedoče stotine priča koje su „potresle“ javnost i dobrano „zatalasale“ često učmalu medijsku scenu u Bosni i Hercegovini.

Drugo ime za CIN su vjerodostojnost i profesionalizam i jubilej koji kolege obilježavaju značajan je događaj.

Dva desetljeća trajanja jednog ovakvog medija veliki je uspjeh i podvig, čega je svjestan i glavni i odgovorni urednik CIN-a Aladin Abdagić.

Profesionalizam i novinarske vrijednosti

Profesionalizmom i neprekidnim insistiranjem na čistim novinarskim vrijednostima uspjeli su toliko dugo trajati.

„Iz naše perspektive 20 godina se zaista čini dugo i puno, pogotovo što nam na samim počecima i tokom razvoja organizacije, svih ovih godina, mnogi nisu davali šansu da ćemo potrajati duže od dvije ili tri godine. Ali, nakon toliko godina mi smo i dalje tu i iz godine u godinu pokušavamo biti što bolji i jači. Mislim, veliku zahvalnost osjećamo i prema kolegama iz drugih medija, koji su svojom nesebičnom podrškom a najviše dijeljenjem naših tekstova omogućili da sve te važne teme dođu do što većeg broja građana“, kaže Abdagić.

Fotografija sa obilježavanja 20 godina CIN-a i izložbe istraživačkih priča tog medija u sarajevskom Caffee baru Cawa [Al Jazeera]

Razlog zašto „slatki jubilej“ obilježavaju sarajevskom izložbom ‘Istraživačke priče kroz fotografije’ je veoma jasan, pojašnjava dalje Abdagić. Istraživačke priče su ono po čemu je CIN prepoznatljiv u javnosti i to je bio glavni razlog da naprave izložbu svojih najreprezentativnijih radova.

„Što smo se opredijelili za ‘Izložbu istraživačkih priča kroz fotografije’? Odgovor je jednostavan, jer smatramo da ništa ne može bolje obilježiti dvije decenije našeg rada nego naše istraživačke priče, pa smo se zato odlučili na taj način. To je način da budemo dostupni svim građanima, koji žele vidjeti katalog koji se nalazi na našoj stranici“.

Čitaoci i posjetioci izložbe kaže Abdagić „mogu vidjeti najutjecajnije CIN-ove istraživačke priče koje smo radili, najatraktivnije i najreprezentativnije fotografije, fotoilsutracije i grafike koje ilustruju sve ono što smo mi radili cijelo ovo vrijeme“.

Rade posao državnih institucija

U javnosti se često može čuti pohvala koja rad CIN-a opisuje kao djelovanje jedne ozbiljne državne institucije. To je laskava pohvala, kaže Abdagić koji svjedoči da čitaoci redovno „časte“ medij takvim pohvalama.

„Iskreno da ti kažem, kada se tako govori, jer ovo nije prvi put da čujemo tako nešto, ili sličnu konstataciju bude nam drago. Naši čitatelji nam redovno pišu i govore da radimo i posao istražnih organa, policije, tužilaštva i slično. Mi smo se od početka odlučili da ne pravimo nikakve kompromise sa činjenicama i dokazima. Objavljujemo isključivo ono što možemo dokazati i dokumentovati materijalnim dokazima, ili izjavama relevantnih sagovornika kako bi dokazali i konkretno i direktno uperili prst u onoga ko je kriv. Mislim da smo u tome uspjeli“, kaže Abdagić.

Na kraju, u iskrenom i otvorenom, kolegijalnom prije svega razgovoru, Abdagić uz smijeh otkriva jednu zanimljivu i ilustrativnu anegdotu. Ta anegdota najbolje pokazuje u kakvom se stanju bosanskohercegovačko društvo nalazi i kakvo mjesto CIN zauzima u svijesti običnih ljudi.

„Ponekad, u šaljivom tonu, da kažem, ljudi zovu i kažu zašto ih ne pohapsite, ali to još ne možemo (smijeh). Ali, stvarno, realno je da je dosta naših priča izazvalo reakcije institucija i da su morali nakon objave tih tekstova da pokrenu istražne radnje, podižu optužnice, a bilo je i dosta i presuda po osnovu naših tekstova“, zaključuje.

Izvor: Al Jazeera