Bliži se kraj komunikacije sa svemirskom letjelicom ‘Odisej’

Svemirska letjelica dotakla je Mjesečevu površinu prije nekoliko dana, a u četvrtak je potrošila gotovo sve svoje zalihe energije.

Letjelica sa šest nogu spustila se na Mjesečevu površinu prošlog četvrtka nakon 11-satnog navigacijskog kvara i spuštanja koje je završilo slijetanjem Odiseja u oštro nagnutom položaju (Intuitive Machines / Reuters)

Odisej, prva američka svemirska letjelica koja je sletjela na Mjesec u posljednjih pola stoljeća, u četvrtak je potrošila gotovo sve svoje zalihe energije, dok naučnici osluškuju posljednje signale iz ove višemilionske misije prikupljanja neprocjenjivih podataka.

Svemirska letjelica dotakla je Mjesečevu površinu prije nekoliko dana, a njeni su se operateri nadali da će moći raditi do deset dana. Međutim, nespretno izvedeno slijetanje na bok oštetilo je solarne punjače i omelo komunikaciju s letjelicom, prenosi Hina.

Izvještaj o misiji podnijet će Intuitive Machines iz Teksasa, kompanija kojoj je NASA platila 118 miliona dolara za izradu robota za slijetanje i let na površinu Mjeseca.

Letjelica klase Nova-C, visoka gotovo četiri metra, lansirana je 15. februara iz svemirskog centra NASA-e Kennedy na Floridi na raketi Falcon 9, koju je isporučila kompanija SpaceX. Počela je kružiti oko Mjeseca šest dana nakon lansiranja.

Slijetanje na Mjesec nakon navigacijskog kvara

Letjelica sa šest nogu spustila se na Mjesečevu površinu prošlog četvrtka nakon 11-satnog navigacijskog kvara i spuštanja koje je završilo slijetanjem Odiseja u oštro nagnutom položaju, što je imalo trenutan efekt na komunikaciju operatera sa Zemlje s letjelicom.

Iz Intuitive Machines sljedećeg dana su saopštili da je ljudska greška uzrokovala problem s navigacijom.

Timovi operatera previdjeli su prije lansiranja ručno otključavanje sigurnosnog prekidača, zbog čega kasnije nije bilo moguće aktiviranje laserski navođenih daljinomjera vozila. Zbog toga su inženjeri leta morali na brzinu smisliti alternativu tokom leta u Mjesečevoj orbiti.

Kompanija je prošlog petka saopštila da su dvije komunikacijske antene svemirske letjelice bile oštećene i krivo usmjerene te da su i solarni paneli bili okrenuti u krivom smjeru, što je ograničilo punjenje baterija vozila.

Samo četiri države postigle ‘meko’ slijetanje

Iz teksaške kompanije izložili su moguće objašnjenje da je Odisej jednom od svojih nogu udario o površinu Mjeseca prije slijetanja te se letjelica prevrnula na bok.

Odisej je ovom misijom postao prva američka svemirska letjelica koja je sletjela na Mjesec od misije NASA-e Apollo s posadom na površinu Mjeseca 1972. godine.

Bilo je to i prvo slijetanje na Mjesec ikada komercijalno proizvedenog i upravljanog svemirskog vozila.

Do danas su svemirske agencije samo još četiri države postigle “meko” slijetanje na Mjesec – bivši Sovjetski Savez, Kina, Indija i, prošlog mjeseca, Japan, čija se letjelica, također, prevrnula na bok.

Sjedinjene Američke Države jedina su država koja je ikada poslala ljude na površinu Mjeseca.

Izvor: Agencije