Nakon više od pola stoljeća američka letjelica na Mjesecu

Svemirska letjelica Odisej sletjela je na krater Malapert A i tako postala prva američka letjelica koja je na Mjesec sletjela u posljednjih 50 godina.

U NASA-i se nadaju da će s vremenom na Mjesecu uspostaviti dugotrajnu prisutnost (Intuitive Machines via AP)

Svemirska letjelica Odisej (Odysseus), kompanije Intuitive Machines iz američkog grada Houstona, sletjela je na krater Malapert A i time je postala prva američka letjelica koja je na Mjesec sletjela u posljednjih 50 godina.

Informaciju o uspješnom slijetanju letjelice potvrdio je direktor misije Tim Crain istakavši da se radi o historijskom trenutku koji označava prvo američko slijetanje na Mjesec još od davne 1972. godine, piše Hina.

“Dobro došli na Mjesec”, dodao je Crain.

Projekt je, objavio je BBC, dio NASA-inog nastojanja da komercijalnim letjelicama trasira put za povratak astronauta na Zemljin satelit do kraja desetljeća.

Povratak SAD-a na Mjesec

Odisej je lansiran 15. februara na SpaceX-ovoj raketi Falcon 9.

Prema riječima direktora NASA-e Billa Nelsona misija je trijumf, veliki skok za cijelo čovječanstvo.

“Danas su se prvi put u više od pola stoljeća Sjedinjene Američke Države vratile na Mjesec. Prvi put u historiji čovječanstva, američka kompanija vodila je putovanje tamo gore”, naglasio je Nelson.

U NASA-i se, uz ostalo, nadaju da će s vremenom na Mjesecu uspostaviti dugotrajnu prisutnost. Plan je da se iz leda prikuplja voda za piće i za raketno gorivo. NASA to radi u sklopu programa Artemis čiji je cilj uspostaviti bazu na Mjesecu, preduslov za buduće ljudske misije na Mars.

Saradnja sa privatnim sektorom

Odisej je na Mjesec ponio kamere za istraživanje promjena Mjesečeve površine pod ispušnim plinovima motora svemirskog broda kao i uređaj za analizu oblaka nabijenih česticama prašine koji u sumrak lebde nad površinom zbog Sunčevog zračenja.

Isto tako, mediji su objavili kako je NASA spomenutoj privatnoj kompaniji platila 118 miliona dolara da na Mjesec preveze njen novi hardver, što je dio inicijative kojom Američka svemirska agencija želi delegirati prijevoz tereta na Mjesec privatnom sektoru kako bi uštedjela i potaknula lunarnu ekonomiju.

U jednom trenutku misije slijetanje Odiseja bilo je odgođeno zbog problema s navigacijskim sistemom budući da sistem nije radio ispravno. Letjelica se, međutim, oslonila na eksperimentalnu tehnologiju na NASA-inom navigacijskom Doppler Lidaru koji koristi tri lasera za određivanje brzine i visine na kojoj je letjelica.

Izvor: Agencije