Međunarodna premijera prvog kineskog putničkog aviona

Uskotrupni C919, kineski konkurent putničkim avionima Airbusa i Boeinga, preletio je iznad sajma u Singapuru u nedjelju.

Prvi od četiri proizvedena C919 počeo je  prošle godine letjeti (REUTERS/Edgar Su)

Kineski konkurent Airbusovim i Boeingovim putničkim avionima, uskotrupni C919 koji je proizvela kineska kompanija Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC), obavio je prvo putovanje van kineske teritorije, preletivši iznad sajma Singapore Airshow u nedjelju.

Kina je uložila velika sredstva u pokušaj da prekine dominaciju dva zapadna proizvođača aviona na globalnom putničkom tržištu i ove je godine nagovijestila da će uložiti napore da C919 i COMAC budu prisutniji na domaćem i međunarodnom tržištu.

Taj model certificiran je samo u Kini, a prvi od četiri proizvedena C919 počeo je  prošle godine letjeti u okviru kompanije China Eastern Airlines, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Airbus i Boeing se bore da pojačaju proizvodnju i zadovolje potražnju za novim avionima, a Boeing se bori i sa nizom kriza, pa avionska industrija posmatra kako se COMAC pozicionira kao održiva alternativa.

Proces certifikacije u Evropi

COMAC će u sljedećih 3-5 godina uložiti desetke milijardi juana u proširenje proizvodnih kapaciteta za C919, prenijeli su u januaru kineski mediji objavu COMAC-a.

Kineska avionska uprava prošlog mjeseca objavila je da će ove godine nastaviti sa procesom certifikacije aviona C919 pred Agencijom Evropske unije za sigurnost avioprometa (EASA).

Taj je proces počeo 2018.

C919 jedan je od dva komercijalna aviona koji su na nedjeljnoj pretpremijeri najvećeg azijskog aeromitinga letjeli uz obalu Singapura.

Drugi je Airbusov, a Boeing ove godine ne predstavlja komercijalni avion.

Izvor: Agencije