Panenka u 76. godini ponovo izveo čuvenu ‘panenku’

Bivši nogometaš Antonin Panenka priznaje da je sretan što je izvođenjem 11-eraca posebnim stilom ušao u historiju nogometa, ali mu istovremeno nije drago da ga se sjećaju samo po tome.

Panenka je lukavim udarcem prevario čuvara mreže Julia Osunu, baš kao je prije gotovo 48 godina svladao jednog od najboljih svjetskih golmana Seppa Maiera (Libor Hajsky / EPA-EFE)

Antonin Panenka, 76-godišnji bivši nogometaš po kojem je nazvan rizični stil izvođenja jedanaesteraca, doputovao je u špansko mjesto Fuengirolu gdje je na utakmici veterana ponovo izveo “panenku”.

U legendarnom crvenom dresu Čehoslovačke zaletio se prema bijeloj tački, pa s nje mekano udario loptu uputivši ju u luku po sredini gola, dok se domaći vratar bacio u stranu.

Istim takvim udarcem je 1976. godine donio pobjedu Čehoslovačkoj protiv Njemačke u finalu Evropskog prvenstva. Bilo je to tokom raspucavanja jedanaesteraca jer je utakmica, odigrana u Beogradu, u regularnom dijelu završila 2:2, prenosi Hina. Od tada ga brojni nogometaši u svijetu oponašaju, više ili manje uspješno.

“Neki izvode penale estetski ljepše od drugih, ali najvažnije je postići gol”, rekao je Panenka novinarima okupljenima na igralištu u Fuengiroli, primorskom mjestu u južnoj pokrajini Andaluziji, gdje su revijalnu utakmicu odigrali veterani Slovačke i Fuengirole.

Panenka je lukavim udarcem prevario čuvara mreže Julia Osunu, baš kao je prije skoro 48 godina svladao jednog od najboljih svjetskih golmana Seppa Maiera.

Ofanzivni veznjak, s brkovima karakterističnima za taj period, ispričao je da tada nije improvizirao.

“Dvije godine ranije počeo sam vježbati takav udarac, pa sam ga imao pripremljenog”, rekao je. “Tokom utakmice sam sebe uvjerio da će ispasti dobro”.

I ispalo je dobro. Panenka se šali da nakon toga Maier godinama nije razgovarao s njim.

Šest godina kasnije izveo je i penal na Svjetskom prvenstvu u Španiji 1982. Njegov udarac u 85. minuti bio je prilično snažan, a lopta je otišla u suprotnu stranu od one u koju se bacio francuski golman Jean-Luc Ettori. Taj udarac za konačnih 1:1 nije imao nikave veze s ‘Panenka stilom’.

“Nisam mogao izvesti udarac na isti način”, napomenuo je. “Općenito, izveo sam ukupno 30 penala i promašio samo jednom”.

Udarac koji i dalje živi

Čehoslovačka se 1992. godine raspala na Češku i Slovačku, a njegov poznati udarac i dalje živi.

“Moj penal je historijsko sjećanje koje se ponavlja iz generacije u generaciju”, izjavio je.

Panenka kaže da je sretan što je tako ušao u historiju nogometa, ali mu istovremeno nije drago da ga se sjećaju samo po tome.

“I danas mi postavljaju toliko pitanja o tom udarcu. Bio bih milioner kada bi ta pitanja bili novci”, zaključio je uz osmjeh.

Antonin Panenka je danas predsjednik češkog prvoligaša Bohemiansa iz Praga.

Izvor: Agencije