Parlament Češke postrožio zakone o oružju nakon masovnog ubistva

Nekoliko dana prije Božića, 24-godišnji student je na Karlovom univerzitetu u Pragu ubio 14 osoba, a potom sebe.

Muškarac pali svijeću na trgu pokraj univerzitetskih zgrada dan nakon pucnjave (REUTERS/Eva Korinkova)

Parlament Češke Republike postrožio je zakone o oružju, otprilike dva i po mjeseca nakon najgore masovne pucnjave u historiji ove evropske države, prenosi agencija Hina pozivajući se na dpa.

Senat, gornji dom Parlamenta, velikom je većinom usvojio izmjene zakona, nakon što je to ranije učinio Zastupnički dom.

Nekoliko dana prije Božića, 24-godišnji student je na Karlovom univerzitetu u Pragu ubio 14 osoba, a potom sebe. Napadač je imao dozvolu za posjedovanje oružja.

Izmjene zakona predviđaju da će trgovine koje prodaju oružje morati vlastima prijavljivati sumnjive kupce i transakcije.

Protiv psiholoških testova

Osobe koje imaju dozvolu za posjedovanje oružja morat će ići na ljekarski pregled svakih pet godina, umjesto dosadašnjih deset.

Većina zastupnika ipak nije bila za uvođenja obaveznih psiholoških testova. Međutim, zakon omogućuje psihijatrima pristup centralnom registru oružja kako bi mogli saznati posjeduju li njihovi pacijenti vatreno oružje.

Također, olakšava se zapljena pištolja i pušaka u slučaju da vlasti procijene da vlasnici predstavljaju sigurnosni rizik, na primjer ako na društvenim mrežama objavljuju prijetnje.

Predsjednik Češke Petr Pavel još nije potpisao zakon, no to se smatra čistom formalnošću. Promjene će na snagu stupiti postepeno, najkasnije do 2026. godine.

Izvor: Agencije